НАДБАВКИ ДЕРЖАВНИМ СЛУЖБОВЦЯМ

Згідно з п. 10 постанови Кабінету Міністрів № 1266 від 26.09.2001 р., якщо перед настанням страхового випадку особа не мала заробітку, то допомога по тимчасовій непрацездатності визначається, виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу).

В якому розмірі вираховується посадовий оклад державного службовця — основний чи з урахуванням надбавки за вислугу років та рангу державного службовця? Якими законодавчими актами це можна підкріпити?

Згідно із Законом України "Про державну службу" оплата праці державних службовців повинна забезпечувати достатні матеріальні умови для незалежного виконання службових обов'язків, сприяти укомплектуванню апарату державних органів компетентними і досвідченими кадрами, стимулювати їх сумлінну та ініціативну працю (ст. 33).

Заробітна плата державних службовців складається з посадових окладів, премій, доплати за ранги, надбавки за вислугу років на державній службі та інших надбавок.

Посадові оклади державних службовців установлюються залежно від складності та рівня відповідальності виконуваних службових обов'язків.

Доплата за ранг провадиться відповідно до рангу, присвоєного державному службовцю.

Надбавка за вислугу років виплачується державним службовцям щомісячно у відсотках до посадового окладу з урахуванням доплати за ранг і

залежно від стажу державної служби у таких розмірах: понад 3 роки — 10, понад 5 років — 15, понад 10 років — 20, понад 15 років — 25, понад 20 років — 30 , понад 25 років — 40 відсотків.

Державним службовцям можуть установлюватися надбавки за визначні трудові досягнення і виконання особливо важливої роботи, доплати за виконання обов'язків тимчасово відсутніх працівників та інші надбавки і доплати, а також надаватися матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань.

Умови оплати праці державних службовців, розміри їх посадових окладів, надбавок, доплат і матеріальної допомоги визначаються Кабінетом Міністрів України.

Крім того, за ст. 34 названого Закону за сумлінну безперервну працю в державних органах, зразкове виконання трудових обов'язків державним службовцям видається грошова винагорода в розмірі та порядку, що встановлюються Кабінетом Міністрів України.

За особливі трудові заслуги державні службовці представляються до державних нагород та присвоєння почесних звань.

Відповіді підготовлено консультантами юридичної клініки Кримского юридичного інституту Національного університету внутрішніх справ

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 5 31 січня-6 лютого 2004 р.