• Придбання та продаж електроенергії


Який порядок відображення операцій з придбання та продажу електроенергії в податковому обліку підприємств, що здійснюють постачання електроенергії (обленерго)?

 

Відповідно до ст. 1 Закону № 575/97-ВР електрична енергія є товарною продукцією, призначеною для купівлі-продажу.
Для підприємств, основним видом діяльності яких є постачання електроенергії, електрична енергія є об’єктом купівлі з метою подальшого продажу, тобто є товаром, що обумовлено технологічною специфікою електроенергетичної галузі.
Згідно з п. 1.6 ст. 1 Закону № 334/94-ВР товари — це матеріальні та нематеріальні активи, а також цінні папери та деривативи, що використовуються у будь-яких операціях, крім операцій з їх випуску (емісії) та погашення.
Для цілей бухгалтерського обліку товари у вигляді матеріальних цінностей, що придбані (отримані) та утримуються підприємством з метою подальшого продажу, включаються до складу запасів підприємства згідно з п. 6 ПБО 9.
До запасів підприємства включається вся електроенергія, на яку підприємство має право власності на визначену дату, незалежно від місця її знаходження.
Придбана електроенергія зараховується на баланс підприємства за первісною вартістю відповідно до пунктів 8 та 9 ПБО 9.
Згідно зі ст. 3 Закону № 996-XIV податкова звітність грунтується на даних бухгалтерського обліку.
З метою оподаткування відповідно до п. 5.9 ст. 5 Закону № 334/94-ВР платник податку веде податковий облік приросту (убутку) балансової вартості товарів (крім тих, що підлягають амортизації та цінних паперів), сировини, матеріалів, комплектуючих виробів, напівфабрикатів, малоцінних предметів (далі — запасів) на складах, у незавершеному виробництві та залишках готової продукції, витрати на придбання та поліпшення (перетворення, зберігання) яких включаються до складу валових витрат згідно з цим Законом (за винятком тих, що отримані безкоштовно).
У разі коли балансова вартість зазначених запасів на кінець звітного періоду перевищує їх балансову вартість на початок того самого звітного періоду, різниця вираховується з сум валових витрат платника податку в такому звітному періоді.
Відповідно до змін, внесених Законом № 349-IV, починаючи з 1 січня 2003 р. зазначена різниця включається до складу валових доходів платника податку в такому звітному періоді.
У разі коли балансова вартість зазначених запасів на кінець звітного періоду є меншою за їх балансову вартість на початок того самого звітного періоду, різниця включається до складу валових витрат платника податку в такому звітному періоді.
У разі убутку запасів оцінка їх вартості здійснюється за методом вартості перших за часом надходжень (ФІФО) або за методом ідентифікованої вартості відповідної одиниці запасів, що визначається платником податку згідно з відповідним національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку. Застосовані платником податку методи обліку вартості запасів не можуть змінюватися протягом звітного податкового року.
Таким чином, в частині бухгалтерського обліку електричної енергії, яка придбана підприємствами, що здійснюють постачання електроенергії, слід застосовувати норми ПБО 9. Податковий облік зазначеної електроенергії здійснюється відповідно до вимог п. 5.9 ст. 5 Закону № 334/94-ВР.
Роз’яснення щодо порядку податкового обліку прибутку (убутку) балансової вартості купленої та проданої енергопостачальними підприємствами (обленерго) електричної енергії, надане у «Віснику» № 45/2003, вважати таким, що не застосовується.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 8 / 2004