• Зовнішньоекономічний договір (контракт)


Підприємство здійснює імпорт продукції на підставі зовнішньоекономічного контракту. У контракті зазначено загальну вартість продукції, що ввозиться в Україну. Додатки (специфікації) до контракту не підписуються. Митне оформлення здійснюється на підставі цього контракту та інвойсів постачальника-нерезидента. Чи є правомірним перерахування іноземної валюти за таким контрактом, інвойсам, вантажною митною декларацією за кордон?
(Карпатський національний природний парк, м. Яремче, Івано-Франківська обл.)

 

Згідно зі ст. 6 Закону № 959-XII зовнішньоекономічний договір (контракт) укладається суб’єктом зовнішньоекономічної діяльності або його представником у письмовій формі, якщо інше не передбачено міжнародним договором України чи законом.
Зовнішньоекономічний договір (контракт) може бути визнано недійсним у судовому порядку, якщо він не відповідає вимогам законів України або міжнародним договорам України.
Відповідно до ст. 638 Цивільного кодексу договір вважається укладеним, якщо сторони в належній формі досягнули згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, атакож усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягуто згоди. Для зовнішньоекономічного контракту — це найменування товару, його вартість, кількість, умови поставки та інші істотні умови. Ці умови зазначаються у контракті або додатках (специфікаціях) до нього та підписуються обома сторонами.
Положення про форму зовнішньоекономічних договорів (контрактів), затверджене наказом № 201, розроблено відповідно до ст. 6 Закону № 959-XII та п. 9 постанови № 523. Воно застосовується при укладанні договорів купівлі/продажу товарів (надання послуг, виконання робіт) та товарообмінних договорів між українськими суб’єктами підприємницької діяльності та іноземними суб’єктами підприємницької діяльності незалежно від форм власності та видів діяльності.
Виходячи з зазначеного, перерахування іноземної валюти за межі України можливе лише за контрактами, які відповідають вимогам законодавства, що регулює зовнішньоекономічну діяльність.

Консультують фахівці Департаменту податкового аудиту та валютного контролю ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 8 / 2004