НОТАРІУС - НЕ ДЕРЖСУЖБОВЕЦЬ


У жовтні 2003 року заявниця — колишній нотаріус звернулася до місцевого управління юстиції за довідкою для перерахунку пенсії. Цю довідку їй не надали, мотивуючи тим, що вже два роки як державних нотаріусів викреслили із списків державних службовців.

Заявниця запитує:

Як може бути, що у державних нотаріальних конторах нотаріуси не мають статусу державних службовців? Чи насправді державні нотаріуси не вважаються відтепер державними службовцями і на яких правових підставах?


Дійсно, три роки тому був прийнятий Указ Президента України, який позбавив нотаріусів державних нотаріальних контор статусу державних службовців. Але згідно з Указом Президента "Про врегулювання діяльності нотаріату в Україні" від 23.08.1998 р. (п. 5), який ще не втратив чинності, "державні нотаріуси в частині Оплати праці та пенсійного забезпечення прирівнюються до державних службовців відповідних категорій".

Тобто виникає суперечність у регулюванні правового статусу державних нотаріусів, яка потребує найскорішого вирішення.

У Законі "Про державну службу" приведений перелік посадових осіб, які мають статус державних службовців, але державних нотаріусів у ньому немає. Цей статус мають посадові особи відділів і підрозділів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади.

Згідно із Законом "Про нотаріат" (ст. 17) "державні нотаріальні контори відкриваються і ліквідуються Міністерством юстиції України.

Штати державних нотаріальних контор затверджуються управліннями юстиції Ради міністрів Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій в межах встановленої для державних нотаріальних контор штатної чисельності і фонду заробітної плати.

Призначення на посаду державного нотаріуса та звільнення з посади провадиться управліннями юстиції Ради міністрів Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій".

З вищенаведеного видно, що державні нотаріальні контори є юридичними особами і не входять до складу Міністерства юстиції (тобто вони не є відділом або підрозділом Мін'юсту), а є відокремленим органом.

Таким чином, нотаріуси державних нотаріальних контор не є державними службовцями, а входять у відокремлену структуру Міністерства юстиції.

Відповідь підготовлено консультантами юридичної клініки Кримського юридичного інституту Національного університету внутрішніх справ

По материалам газеты "Юридичний вісник України" від 28 лютого -5 березня 2004 р. № 9