ВСТАНОВЛЕННЯ ТРУДОВОГО СТАЖУ


У трудовій книжці записано: "Стаж роботи за наймом до прийняття на роботу в автогосподарство складає 3 роки 7 місяців". Підстава: довідка № 78-с від 25.10.1954 року.

Довідки такої вже немає. Підтвердити правильність запису важко. Але була постанова Держкомпраці від 02.02.1963 року N3 20, де стверджувалося: "Якщо трудова книжка видана до 14.12.1962 року, сумарний запис до заповнення трудової книжки враховувати без витребування документів, на підставі яких вносилися дані" (трудова книжка заявника видана в 1954 році).

Чи діє зараз цей документ? В якому порядку нині можна підтвердити трудовий стаж у цьому та подібних випадках?


На сьогодні порядок підтвердження трудового стажу відбувається згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637 "Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення наявного трудового стажу за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній".

Згідно з цією постановою за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами. У разі коли документи про трудовий стаж не збереглися, підтвердження трудового стажу здійснюється органами Пенсійного фонду на підставі показань свідків. За відсутності документів про наявний стаж роботи і неможливості одержання їх внаслідок ліквідації підприємства, установи, організації або відсутності архівних даних з інших причин трудовий стаж установлюється на підставі показань не менше двох свідків, які б знали заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві, в установі, організації або в одній системі.

Відповіді підготовлено консультантом Ліги студентів-правників Львівської комерційної академії Володимиром КЛІМОМ

По материалам газеты "Юридичний вісник України" від 28 лютого -5 березня 2004 р. № 9