• Переоформлення ліцензії

 

Підприємство на момент подання до Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення документів для отримання ліцензії на роздрібну реалізацію лікарських засобів мало назву ПП «Лікфарм». За час, поки вирішувалося питання про видачу ліцензії, воно змінило назву. Чи потрібно в цьому разі переоформлювати ліцензію?
(ПП «Укрлікмед», Харківська обл.)

 

Згідно зі ст. 16 Закону № 1775-III зміна найменування юридичної особи (якщо така зміна не пов’язана з реорганізацією юридичної особи) або прізвища, ім’я, по батькові фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності є підставою для переоформлення ліцензії.
Як зрозуміло із запитання, перереєстрація була проведена саме у зв’язку зі зміною найменування підприємства i не пов’язана з реорганізацією юридичної особи.
Відповідно до Закону № 1775-III та Ліцензійних умов № 3/8 у разі виникнення підстав для переоформлення ліцензії ліцензіат зобов’язаний протягом десяти робочих днів подати органу ліцензування заяву про переоформлення ліцензії разом з ліцензією, що підлягає переоформленню, та відповідними документами або їх нотаріально засвідченими копіями, які підтверджують зазначені зміни.
У разі переоформлення ліцензії орган ліцензування приймає рішення про визнання ліцензії, що була переоформлена, недійсною із внесенням відповідних змін до ліцензійного реєстру не пізніше наступного робочого дня. Строк дії переоформленої ліцензії не може перевищувати термін дії, зазначений у ліцензії, що переоформлялася. За переоформлення ліцензії справляється плата в розмірі п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 грн.). Плата за переоформлення ліцензії зараховується до Державного бюджету України. Ліцензіат, який подав заяву та відповідні документи про переоформлення ліцензії, може провадити свою діяльність на підставі довідки про прийняття заяви про переоформлення ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, яка видається органом ліцензування в разі подання заяви про переоформлення ліцензії.
Звертаємо увагу на те, що не переоформлена в установлений строк ліцензія є недійсною.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 9 / 2004