• Додаткові документи для отримання ліцензії

 

Чи потрібно для отримання ліцензії на оптову торгівлю лікарськими засобами отримувати дозвіл на відкриття аптечного складу в інспекції з контролю якості лікарських засобів?
(ТД «ФармЛТД», Полтавська обл.)

 

Відповідно до Ліцензійних умов № 3/8 для отримання ліцензії на оптову торгівлю лікарськими засобами слід подати до Державної служби лікарських засобів i виробів медичного призначення заяву за встановленою формою. Пунктом 1.9 цих Ліцензійних умов установлено, що до заяви про видачу ліцензії додаються документи згідно зі ст. 10 Закону № 1775-III, а саме: копія свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності або копія довідки про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств i організацій України, засвідчена нотаріально або органом, що видав оригінал документа. Крім того, для окремих видів господарської діяльності Кабінет Міністрів України може установити додатковий перелік документів, які потрібно додавати до заяви про видачу ліцензії.
При цьому органу ліцензування забороняється вимагати від суб’єктів господарської діяльності інші документи, не зазначені в Законі № 1775-III.
Перелік документів затверджено постановою № 756, згідно з якою до заяви для отримання ліцензії на право здійснення оптової торгівлі лікарськими засобами суб’єкти господарювання повинні також додавати:
засвідчені в установленому порядку копії установчих документів (для юридичної особи);
засвідчені в установленому порядку копії документів, що підтверджують право власності суб’єкта господарської діяльності або оренди ним приміщення для провадження відповідного виду господарської діяльності;
засвідчену в установленому порядку копію висновку державної санітарно-епідеміологічної служби (за місцем провадження діяльності) про відповідність наявних приміщень вимогам санітарних норм i правил щодо провадження відповідного виду господарської діяльності за формою, встановленою Міністерством охорони здоров’я;
відомості за підписом заявника — суб’єкта господарської діяльності про відповідність його матеріально-технічної бази, наявність у нього нормативно-правових документів, у тому числі нормативних документів зі стандартизації, необхідних для провадження відповідного виду господарської діяльності, а також про відповідність рівня кваліфікації його працівників ліцензійним умовам провадження відповідного виду господарської діяльності за формою, встановленою Міністерством охорони здоров’я.
Як видно з наведеного переліку, у разі подання заяви про видачу ліцензії дозвіл Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів на відкриття аптечного складу не повинен додаватися.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 9 / 2004