• Порядок включення громадських організацій до Реєстру неприбуткових організацій та установ

 

За яких умов громадську організацію може бути включено до Реєстру неприбуткових організацій та установ?
(Громадська організація «Земляцтво регіону», м. Київ)

 

Відповідно до переліку установ i організацій, встановленого абзацом «б» пп. 7.11.1 п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР, громадські організації, створені з метою провадження екологічної, оздоровчої, аматорської спортивної, культурної, освітньої та наукової діяльності, а також громадські організації інвалідів та їх місцеві осередки, створені згідно із Законом № 2460-XII, з метою обкладання податком на прибуток підприємств визнаються неприбутковими установами та організаціями.
При цьому відповідно до Положення № 232 такі установи та організації для внесення їх до Реєстру неприбуткових організацій та установ повинні подати (надіслати) до податкового органу за їх місцезнаходженням реєстраційну заяву за формою 1-РН згідно з додатком до цього Положення.
Під час включення неприбуткової організації або установи до цього Реєстру їй відповідно до Порядку № 355 присвоюється ознака неприбутковості.
Відповідно до присвоєної ознаки неприбуткова установа або організація заповнює та подає до податкового органу за місцем її розташування Звіт про використання коштів неприбутковими установами й організаціями відповідно до Порядку № 233.
Отже, у разі якщо земляцтво регіону створюється відповідно до Закону № 2460-XII, у податкових органах за місцезнаходженням його може бути в установленому порядку зареєстровано як неприбуткове, тобто може бути внесено до Реєстру неприбуткових організацій та установ, що дасть йому можливість скористатися пільгами, встановленими пп. 7.11.3 п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР.

Консультують фахівці Департаменту методології ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 10 / 2004