Індексація нормативів плати (збору) за використання природних ресурсів

 
 
 

Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 1735, відповідно до якої з 01.01.2004 р. щороку наростаючим підсумком необхідно проводити індексацію нормативів збору за спеціальне використання водних ресурсів, збору за користування водами для потреб гідроенергетики i водного транспорту, плати за користування надрами, крім затверджених у відсотках до вартості корисних копалин та нормативів плати за видобування вугілля.
Індексація нормативів здійснюється за формулою
Ні = Нп х Іц/100,
де Ні — проіндексований норматив плати (збору) у поточному році, грн. за 1 м3 (1 т; 1 кг; 1 г);
Нп — норматив плати (збору) у попередньому році, грн. за 1 м3 (1 т; 1 кг; 1 г);
Іц — індекс цін виробників промислової продукції у попередньому році, відсотків.
Якщо значення Іц не перевищує 100%, індексація в поточному році не проводиться.
Як випливає із формули, індексація нормативів плати (збору) за використання природних ресурсів здійснюється шляхом їх множення на індекс цін виробників промислової продукції в попередньому році (у відсотках).
Згідно з п. 3 постанови № 1735 індекс цін виробників промислової продукції розраховує Держкомстат України, а інформацію щодо його розміру за попередній рік щороку до 1 лютого офіційно надає ДПА України.
Відповідно до інформації, наданої Держкомстатом України, індекс цін виробників промислової продукції в 2003 р. становив 111,1% (лист Держкомстату України від 11.02.2004 р. № 13-3-8/20).
Слід звернути увагу, що постановою № 1735 введено обмеження щодо проведення індексації нормативів за окремими видами корисних копалин.
Не індексуються нормативи плати за користування надрами для видобування вугілля та нормативи, затверджені у відсотках до вартості корисних копалин.
У відсотках до вартості корисних копалин у 2004 р. затверджено нормативи плати за користування надрами для видобування уранової руди, сировини ювелірної (дорогоцінного каміння), сировини ювелірно-виробної (напівдорогоцінного каміння), сировини виробної (виробного каміння), сировини для облицьовувальних матеріалів (високодекоративного каміння, інших видів декоративного каміння).
Пунктом 2 постанови № 1735 введено також обмеження щодо граничних термінів проведення індексації. Під час її проведення базовими вважаються значення нормативів плати (збору) за використання природних ресурсів станом на 31.12.2003 р., а для нововведених нормативів — на 31 грудня року їх введення.
Індексація нормативів плати (збору) за використання природних ресурсів здійснюється при обчисленні податкових зобов’язань зі збору за спеціальне використання водних ресурсів, збору за користування водами для потреб гідроенергетики i водного транспорту, плати за користування надрами починаючи з першого звітного податкового періоду 2004 р.
Визначення податкових зобов’язань зі збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб гідроенергетики i водного транспорту в 2004 р. здійснюється згідно з Порядком № 1494.
Базовими нормативами для збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб гідроенергетики i водного транспорту в 2004 р. вважаються нормативи, затверджені постановою № 836.
Розрахунки збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб гідроенергетики i збору за користування водами для потреб водного транспорту затверджено наказом № 231/539/118/219.
У рядках розрахунків для нормативів збору необхідно зазначати нормативи, проіндексовані на індекс цін виробників промислової продукції.
Приклад. Промислове підприємство, розташоване в басейні річки Дніпро (Черкаська обл.), у своїй діяльності використовує водні ресурси загальнодержавного значення.
Згідно з додатком 1 до постанови № 836 норматив збору за спеціальне використання водних ресурсів з поверхневих водних об’єктів для Дніпра на південь від м. Києва встановлено в розмірі 4,79 коп./м3. З урахуванням індексації, проведеної відповідно до постанови № 1735, цей норматив становитиме 5,32 коп./м3 (4,79 х 111,1/100).
Таким чином, при визначенні податкових зобов’язань зі збору за спеціальне використання водних ресурсів у 2004 р. підприємство застосовує норматив збору в розмірі 5,32 коп./м3 i, відповідно, у рядку 06 «Для поверхневих водних об’єктів» розрахунку збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб гідроенергетики відображає значення 5,32.
Податкове зобов’язання із плати за користування надрами для видобування корисних копалин у 2004 р. обчислюється згідно з Порядком № 1014.
Базовими нормативами плати за користування надрами для видобування мінеральних підземних вод i золоторудної (золото-поліметалічної) сировини є диференційовані нормативи, затверджені постановою № 456 — для мінеральних підземних вод та постановою № 822 — для видобування золоторудної (золото-поліметалічної) сировини.
Базові нормативи плати за користування надрами, затверджені Законом № 1344-IV (додаток № 9), у 2004 р. не індексуються, оскільки цей Закон набрав чинності з 01.01.2004 р.
Базовими нормативами за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, є нормативи, затверджені постановою № 1682.
Розглянемо на прикладах застосування нормативів плати за користування надрами в 2004 р.
Приклад 1. Гірничодобувне підприємство розробляє родовища залізної руди для збагачення. У 2004 р. норматив плати за користування надрами для видобування залізної руди для збагачення, затверджений Законом № 1344-IV (додаток № 9), становить 0,7 грн. за 1 т. Зазначений норматив у 2004 р. не індексується i, відповідно, при обчисленні податкових зобов’язань із плати за користування надрами підприємство застосовуватиме норматив плати в розмірі 0,7 грн. за 1 т i відображатиме в рядку 03 «Базовий норматив плати» розрахунку за користування надрами для видобування вугілля кам’яного, вугілля бурого, металевих корисних копалин, сировини нерудної для металургії, гірничохімічної, гірничорудної та будівельної сировини (додаток 4 до наказу № 207/472/51/157).
Приклад 2. Санаторно-курортна установа — лікувальний заклад видобуває підземну лікувальну та лікувально-столову питну воду для внутрішнього використання обсягом понад 100 м3/добу на родовищі I категорії. Норматив плати для видобування такої води на родовищі в зазначеному обсязі затверджено постановою № 456 у розмірі 6 грн./м3. У 2004 р. при обчисленні податкових зобов’язань із плати за користування надрами для видобування підземної води установа застосовуватиме норматив, проіндексований на індекс цін виробників промислової продукції, розрахований у 2003 р. (постанова № 1735). Розмір проіндексованого нормативу становитиме 6,67 грн./м3 (6 х 111,1/100). У розрахунку плати за користування надрами для видобування мінеральної підземної води, затвердженому наказом № 207/472/51/157 (додаток 8), у рядку 02 «Диференційований норматив плати» санаторно-курортна установа відображатиме значення 6,67.
Приклад 3. Підприємство видобуває граніт типу «капустинський», що належить до облицьовувальних матеріалів. Норматив плати для цих матеріалів затверджено Законом № 1344-IV (додаток № 9) у розмірі 5% до вартості видобутих корисних копалин. Норматив не індексується відповідно до постанови № 1735, оскільки встановлений у відсотках до вартості корисних копалин.
У зв’язку з цим підприємство у 2004 р. при обчисленні податкових зобов’язань із плати за користування надрами для видобування граніту в рядку 02 «Базовий норматив плати» розрахунку плати за користування надрами для видобування урану, сировини ювелірної (дорогоцінного каміння), ювелірно-виробної (напівдорогоцінного каміння), виробної (виробного каміння) та облицьовувальних матеріалів, затвердженого наказом № 207/472/51/157 (додаток 6), відображатиме значення 5.
Приклад 4. Підприємство має на балансі природну порожнину (печеру) площею 500 м2, яку використовує для вирощування грибів. Річний норматив плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, зокрема для вирощування грибів, овочів, квітів та інших рослин у природних порожнинах (печерах), затверджений постановою № 1682 як фіксована сума в грн. за 1 м2 використання підземного простору, становить 0,08 грн. на рік. У 2004 р. згідно з постановою № 1735 він підлягає індексації i після її проведення становитиме 0,089 грн./рік (0,08 х 111,1/100). Зазначений норматив підприємство має відображати в рядку 4 «Вирощування грибів, овочів, квітів та інших рослин» розрахунку плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, затвердженого наказом № 37/45/73/44.
Слід звернути увагу, що індекс цін виробників промислової продукції відрізняється від індексу інфляції, застосування якого до нормативів збору за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету, визначено частиною другою п. 3 Порядку № 115.

Оксана ПЕТРИЧЕНКО,
заступник начальника управління — начальник відділу Департаменту методології ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 12 / 2004