• Обчислення пенсії державному службовцю

 

Чи включається в заробіток для обчислення пенсії державному службовцю виплачена матеріальна допомога?
(м. Одеса, Сумська обл.)

 

Структуру заробітної плати визначено ст. 2 Закону № 108/95-ВР:
основна заробітна плата — винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадових обов’язків). Вона встановлюється у вигляді тарифних ставок (окладів) i відрядних розцінок для робітників та посадових окладів для службовців;
додаткова заробітна плата — винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість i за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, гарантійні i компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством; премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань i функцій;
інші заохочувальні та компенсаційні виплати. До них належать виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами i положеннями, компенсаційні та інші грошові i матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства, або які провадяться понад установлені зазначеними актами норми.
Згідно зі ст. 33 Закону № 3723-ХІІ заробітна плата державних службовців складається з посадових окладів, премій, доплати за ранг, надбавки за вислугу років та інших надбавок.
Матеріальна допомога як інші заохочувальні та компенсаційні виплати, що надаються державному службовцю, не відноситься до інших надбавок.
Постановою № 865 визначено заробітну плату для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону № 3723-ХІІ, що складається з посадового окладу, надбавок за ранг та вислугу років, надбавки за знання та використання в роботі іноземної мови, за почесне звання «заслужений», за роботу з таємними документами залежно від ступеня таємності інформації, доплат за науковий ступінь кандидата або доктора наук, якщо вони були фактично встановлені особі, а також премії та інших надбавок.

Консультують фахівці Міністерства праці та соціальної політики України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 12 / 2004