• Кошти співспоживачів електроенергії

 

Юридична особа — дочірнє підприємство уклало договір з енергопостачальником про сплату за електроенергію, яку споживає підприємство та співспоживачі, які користуються його лічильником. Чи оподатковуються єдиним податком кошти, що надходять від співспоживачів електроенергії, які після надходження на рахунок підприємства перераховуються енергопостачальнику?
(Е. Андрієнко, м. Кривий Ріг)

 

Виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг) ( ст. 1. Указу № 727/98).
Пунктом 5 Порядку № 98 визначено, що у рядку 4 «Усього виручка від реалізації» відображається загальна сума коштів, отримана на розрахунковий рахунок або (та) в касу суб’єкта малого підприємництва.
Отже, дочірнє підприємство для обкладання єдиним податком повинно враховувати всі кошти, отримані на розрахунковий рахунок та в касу, а також кошти, що надійшли від реалізації електроенергії споживачам.

Консультують фахівці Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 11 / 2004