• Наукові пенсії

 
 
 

Закон України від 20.11.2003 р. № 1316-IV «Про внесення змін до 3акону України «Про наукову i науково-технічну діяльність» (далі — Закон), який набрав чинності 1 січня 2004 р., надає право на призначення наукової пенсії особам, які працюють (працювали) в наукових установах усіх форм власності. Якщо раніше таке право було надано лише науковим працівникам, які мали необхідний стаж наукової роботи на державних підприємствах, в установах, організаціях, то з 1 січня 2004 р. до наукового стажу зараховуватиметься також час роботи на наукових (науково-педагогічних) посадах у наукових установах, організаціях усіх форм власності. Зокрема, ст. 24 Закону передбачено, що дія цієї статті поширюється на наукових та науково-педагогічних працівників наукових установ та організацій недержавної форми власності, які пройшли державну атестацію згідно з цим Законом, недержавних вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, що діють відповідно до Закону № 2984-III, міжнародних наукових організацій, відкритих на території України відповідно до міжнародних договорів, установчі документи яких затверджено Кабінетом Міністрів України, а також на наукових (науково-педагогічних) працівників наукових установ i вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, що належали партійним та громадським організаціям колишніх Української РСР, інших республік СРСР та СРСР.
Законом визначено посади наукових та науково-педагогічних працівників.
Згідно зі ст. 221 Закону до посад наукових працівників у наукових установах, організаціях належать такі посади: керівник та його заступник з наукової роботи; академік-секретар (його заступники); головний учений секретар, учений секретар (їх заступники); керівник та заступники керівника наукового підрозділу; головний конструктор, головний інженер, головний технолог з основного напряму діяльності наукової установи, організації, закладу та їх заступники; провідний конструктор, провідний інженер, провідний технолог з основного напряму діяльності наукової установи, організації, закладу; науковий співробітник (головний, провідний, старший, молодший); науковий співробітник-консультант; докторант. До наукових працівників належать також особи, які мають науковий ступінь i працюють за спеціальністю відповідно до групи спеціальностей галузі науки, з якої присуджено науковий ступінь.
Відповідно до ст. 222 Закону посади науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації визначатимуться згідно з частиною другою ст. 48 Закону № 2984-III, якою передбачено такі посади науково-педагогічних працівників: асистент, викладач, старший викладач, директор бібліотеки, науковий працівник бібліотеки, доцент, професор, завідуючий кафедрою, декан, проректор, ректор.
З урахуванням положень статей 221 та 222 Закону Кабінету Міністрів України надано право затвердити перелік посад наукових (науково-педагогічних) підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, перебування на яких даватиме право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги в разі виходу на наукову пенсію.
Законом збережено норми щодо зарахування до наукового стажу часу роботи наукових (науково-педагогічних) працівників на посадах, зазначених у ст. 118 КЗпП України, та часу навчання в аспірантурі чи ад’юнктурі, але при цьому уточнено, що робота на посадах, зазначених у ст. 118 КЗпП України, зараховується за умови, що цій роботі передувала та після неї слідувала наукова робота, а час навчання в аспірантурі чи ад’юнктурі зараховується лише випускникам аспірантури, ад’юнктури, якщо вони навчалися за денною (очною) формою навчання.
До стажу наукової роботи зараховується також попередній стаж державної служби, а для осіб, які працюють на посадах, що згідно із законодавством належать до посад державного службовця, попередній стаж наукової роботи, набутий у державних установах, організаціях, закладах, зараховуватиметься до стажу державної служби незалежно від наявності перерв у роботі (згідно зі старою редакцією Закону ці періоди зараховувалися за умови переходу з посади наукового працівника на посаду державного службовця i навпаки).
Закон передбачає, що пенсія обчислюватиметься із заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника, що визначатиметься відповідно до частини другої ст. 23 Закону № 1977-ХІІ та ст. 40 Закону № 1058-IV. Згідно зі ст. 23 Закону № 1977-ХІІ заробітна плата наукових працівників складається з посадових ставок (окладів), премій, доплати за наукові ступені, вчені звання, надбавки за стаж наукової (науково-педагогічної) роботи та інших надбавок, доплат та винагород за наукову (науково-педагогічну) діяльність, передбачених законодавством.
Статтею 40 Закону № 1058-IV передбачено, що для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 р., незалежно від перерв, та за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 р. У разі якщо стаж роботи на посадах наукових (науково-педагогічних) працівників становить менший період, ніж передбачений вище, враховується заробітна плата (дохід) за фактичний стаж роботи на цих посадах.
За вибором особи, яка звернулася за пенсією, з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, виключається період до 60 календарних місяців підряд за умови, що зазначений період становить не більше ніж 10% тривалості страхового стажу.
При призначенні пенсій науковим (науково-педагогічним) працівникам недержавних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації передбачено, що їх середньомісячний заробіток не може перевищувати максимального розміру посадового окладу з урахуванням доплати за науковий ступінь та надбавки за стаж наукової роботи:
для керівників та їх заступників — керівника, заступника науково-дослідної установи Національної академії наук України, ректора, проректора відповідного державного вищого навчального закладу III — IV рівнів акредитації; для інших наукових, науково-педагогічних працівників — відповідно старшого наукового співробітника науково-дослідної установи Національної академії наук України, аналогічних посад відповідного державного вищого навчального закладу III — IV рівнів акредитації.
З метою осучаснення заробітку його коригування здійснюватиметься з урахуванням середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки України.
У всіх випадках заробіток для обчислення пенсії не може перевищувати граничної суми заробітку (доходу), з якої справляється збір на обов’язкове державне пенсійне страхування.
Щодо фінансування наукових пенсій, то для наукових працівників державних бюджетних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації збережено старий порядок фінансування, а саме: різниця між сумою призначеної пенсії згідно із Законом № 1977-ХІІ та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансуватиметься за рахунок коштів державного бюджету. Що стосується наукових (науково-педагогічних) працівників інших державних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, то ця різниця фінансуватиметься за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів, а також коштів державного бюджету з розрахунку на одну особу 50% різниці пенсії, призначеної згідно із Законом № 1977-ХІІ.
Для наукових (науково-педагогічних) працівників недержавних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації різниця пенсії фінансуватиметься за рахунок коштів цих установ, організацій та закладів.
Положеннями, передбаченими ст. 24 Закону № 1977-ХІІ, зможуть скористатися також пенсіонери, які вже отримують наукову пенсію.

Тетяна МАРУШЕНКО,
заступник начальника Управління пенсійного реформування

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 11 / 2004