ТРУДОВИЙ СТАЖ


Чоловік з 1971 до 1983 року працював медбратом у психіатричній установі. Потім з 1983 до 1992 року — у медичному витверезнику. З 1992 до 1998 року — знов у тій самій лікарні.

Чому при обчисленні робочого стажу з 1992 року він вважається пільговим для призначення пенсії, а попередній (до 1983 р.) таким не є?


Відповідно до ст. 14 Закон "Про пенсійне забезпечення громадян в СРСР" (від 15.05.1990 р. №1480) на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: а) працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, — за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Радою Міністрів СРСР, і за результатами атестації робочих місць; б) працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах з шкідливими і важкими умовами праці, — за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Радою Міністрів СРСР, і за результатами атестації робочих місць.

На означений час (до 1983 р.) діяла постанова Ради Міністрів СРСР № 1173 від 22.08.1956 року "Про затвердження списків виробництв, цехів, професій та посад, робота на яких надає право на державну пенсію на пільгових умовах та у пільгових розмірах" У п. 1 розділу XXVI (Заклади охорони здоров'я) списку № 2 вказаної постанови до таких робіт віднесено посади молодшого медичного персоналу, який працює в лепрозоріях, психіатричних та психоневрологічних закладах (що безпосередньо обслуговує психічних хворих), туберкульозних та інфекційних (що безпосередньо обслуговує хворих), прозекторських закладах та моргах. Згодом було змінено Закон "Про пенсійне забезпечення" (від 05.11.1991 р. № 1788-ХІІ). Відповідно до ст. 13 цього Закону на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: а) працівники, зайняті повний робочий день на підземних

роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, — за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць; б) працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці,.— за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць.

Цим документом стала постанова Кабінету Міністрів України від 11.03.1994 року № 162. У розділі XXIV (Установи охорони здоров'я і соціального забезпечення) списку № 2 встановлено (п. "в"), що зайнятість на посадах молодшого медичного персоналу в психіатричних (психоневрологічних) лікувально-профілактичних установах і відділеннях будинків дитини дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Таким чином, різниця у способах обчислення трудового стажу в період дії різних законів та відповідних підзаконних нормативних актів може виникнути в тому випадку, якщо чоловік, працюючи з 1971 до 1983 року, не обслуговував психічних хворих безпосередньо і це було підтверджено відповідною атестацією робочого місця.

У спірних питаннях щодо якості проведення атестації робочого місця і правильності віднесення його до категорії із шкідливими умовами праці слід звертатись до органів Державної експертизи умов праці (у системі Мінпраці та сог ціального забезпечення). Про це йдеться у спільному роз'ясненні Міністерства соціального захисту населення України, Міністерства праці, Пенсійного фонду "Про порядок призначення в період до 1996 року дострокових пенсій залежно від умов праці за результатами атестації робочих місць" № 01-3/951-02-2 від 25.10.1994 року.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" від 12-18 червня 2004 р. № 24