НОВІ ПРАВИЛА ОФОРМЛЕННЯ ЗАКОРДОННИХ ПАСПОРТІВ

  1. Як провадиться оформлення та видача паспорта/проїзного документа?
  2. Якими є підстави для відмови у видачі паспорта /проїзного документа, його тимчасового затримання та вилучення?

Постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2004 р. затверджено нову редакцію Правил оформлення і видачі паспортів громадянина України для виїзду за кордон (далі — паспорт) та проїзних документів дитини (далі — проїзний документ), їх тимчасового затримання та вилучення.

Цією постановою знято багато формальностей щодо оформлення заяви-анкети для отримання паспорта: її вже не треба завіряти за місцем роботи або проживання. Крім того, зменшено перелік документів, що подаються для оформлення виїзду на постійне проживання у країни СНД та інші, з якими укладено угоди про правову допомогу.

Як провадиться оформлення та видача паспорта/проїзного документа?

За новими Правилами передбачено, що паспорт і проїзний документ є документами, що посвідчують особу і підтверджують її належність до громадянства України, дають право цій особі на виїзд з України і в'їзд в Україну.

Оформлення і видача паспорта/проїзного документа здійснюється громадянам України:

У разі втрати паспорта/проїзного документа або закінчення строку його дії під час перебування в Україні громадян України, які постійно проживають за кордоном, оформлення паспорта/проїзного документа здійснюється МЗС.

У разі здійснення регулярних поїздок за кордон та необхідності при цьому завчасного оформлення віз для в'їзду до іноземних держав за обгрунтованою заявою громадянину може бути оформлено другий паспорт. Інформація про наявність у громадянина двох паспортів вноситься до машинозчитуваної зони другого з них та на четверту чи п'яту сторінку першого паспорта.

У разі одночасного оформлення двох паспортів інформація про це вноситься до машинозчитуваної зони кожного з них.

Із заявою про оформлення паспорта можуть звертатися громадяни України, які досягли 18-річного віку, а у разі постійного проживання за кордоном — 16-річного віку. У разі виїзду на постійне проживання за кордон усиновленої іноземцями дитини — громадянина України, а також в інших випадках за наявності вимог з боку держави, до якої здійснюється виїзд, чи вимог міжнародної організації, для участі в заходах якої здійснюється виїзд, паспорт може бути оформлено до досягнення громадянином 18-річного віку.

Заява щодо оформлення паспорта/проїзного документа подається особисто або через своїх законних представників до:

Заяви про оформлення паспорта/проїзного документа розглядаються протягом не більш як трьох місяців з дня подання документів (дострокове — до 10 робочих днів — оформлення паспорта/проїзного документа здійснюється за заявами громадян), а якщо поїздка пов'язана з терміновим лікуванням від'їжджаючого, від'їздом особи, яка супроводжує тяжкохворого, чи смертю родича, який проживає за кордоном,— протягом трьох робочих днів. У разі виїзду на постійне проживання за кордон усиновленої іноземцями дитини — громадянина України паспорт оформляється у строк до 10 робочих днів. Підставою для термінового розгляду заяв щодо оформлення паспорта є:

Зазначені документи для термінового розгляду заяви беруться до уваги протягом 15 днів від дати видачі (відправлення).

Паспорт оформляється на період до 10 років з можливістю продовження на такий же строк. За видачу або продовження строку дії паспорта справляється державне мито (консульський збір).

Для оформлення паспорта у разі тимчасового виїзду за кордон подається:

Для оформлення паспорта у разі виїзду на постійне проживання за кордоном додатково подаються:

У разі оформлення паспорта/проїзного документа дипломатичним представництвом чи консульською установою України подається:

У разі втрати за кордоном паспорта/проїзного документа додатково подається довідка компетентного органу держави, в якій втрачено паспорт/проїзний документ.

Особи віком від 18 до 25 років, які підлягають призову на строкову військову службу, разом із заявою про оформлення паспорта подають довідку відповідного військового комісаріату щодо можливості виїзду з України. Форма довідки затверджується Міноборони.

У разі виїзду за кордон на постійне проживання у паспорті/проїзному документі робиться відповідний запис із зазначенням держави виїзду.

Підставою для оформлення паспорта/проїзного документа чи обґрунтованої відмови у його видачі є рішення, прийняте начальником (або його заступником) відповідного територіального орану або підрозділу, посадовою особою дипломатичного представництва чи консульської установи України в порядку, встановленому відповідно Державним департаментом у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб і МЗС. Рішення щодо оформлення паспорта/проїзного документа у разі залишення на постійне проживання за кордоном громадян, які виїхали туди тимчасово, приймаються посадовою особою дипломатичного представництва чи консульської установи України в порядку, встановленому МЗС.

Паспорт/проїзний документ видається особисто заявникові, а у виняткових випадках також його батькам (усинов-лювачам), опікунам, піклувальникам у разі пред'явлення ними свого паспорта та відповідних підтверджувальних документів або іншій особі за дорученням заявника.

Під час видачі паспорта/проїзного документа громадянину роз'яснюється вимога ст. 9 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України».

У разі втрати паспорта/проїзного документа на території України громадянин зобов'язаний негайно повідомити про це територіальний орган або підрозділ за місцем проживання, а за кордоном — дипломатичне представництво чи консульську установу України, які невідкладно надсилають повідомлення про визнання такого паспорта/проїзного документа недійсним органу, що його видав, та Адміністрації Держприкордонслужби. Новий паспорт/проїзний документ може бути виданий після перевірки обставин його втрати.

Відомості про дітей, які їдуть за кордон разом з батьками (законними представниками), вписуються в паспорти батьків чи одного з батьків (законних представників) на підставі заяви громадянина, у чий паспорт вписуються діти.

У разі потреби самостійного виїзду дитини за кордон оформляється проїзний документ, а у окремих випадках,— паспорт.

Оформлення паспорта/проїзного документа здійснюється на підставі заяви батьків (законних представників батьків чи дітей), а у разі, коли батьки не перебувають у шлюбі між собою,— того з них, з ким проживає дитина, справжність підпису яких засвідчено нотаріально. За наявності заперечень одного з батьків документ може бути оформлено на підставі рішення суду. Для дітей віком від 14 до 18 років у заяві зазначається відсутність обставин, що обмежують згідно із законодавством право їх виїзду за кордон.

На дітей, які не досягли 16-річного віку, до територіального органу або підрозділу, дипломатичного представництва чи консульської установи України та МЗС подається свідоцтво про народження (у разі потреби — свідоцтво про належність до громадянства України), а на дітей віком від 16 років — паспорт громадянина України.

На дітей віком від 5 до 18 років, які виїжджають разом із законними представниками і відомості про яких вписуються у їх паспорти, подаються фотокартки, що вклеюються у ці паспорти і скріплюються печаткою. Для офомлення паспорта/проїзного документа фотокартки подаються незалежно від віку дитини.

Проїзний документ оформляється на три роки або до досягнення дитиною 18-річного віку.

За видачу проїзного документа державне мито (консульський збір) не справляється.

Якими є підстави для відмови у видачі паспорта /проїзного документа, його тимчасового затримання та вилучення?

Громадянину може бути тимчасово відмовлено у видачі паспорта/проїзного документа у разі, коли:

  1. він обізнаний з відомостями, що становлять державну таємницю,— до закінчення строку, встановленого Законом України «Про державну таємницю» (у разі виїзду за кордон на постійне проживання);
  2. діють неврегульовані аліментні, договірні чи інші невиконані зобов'язання,— до виконання зобов'язень або розв'язання спору за погодженням сторін у передбачених законом випадках, чи забезпечення зобов'язань заставою, якщо інше не передбачено міжнародним договором України;
  3. проти нього порушено кримінальну справу,—. до закінчення провадження у справі;
  4. він засуджений за вчинення злочину,— до відбуття покарання або звільнення від покарання;
  5. він ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням,— до виконання зобов'язань;
  6. він свідомо сповістив про себе неправдиві відомості,— до з'ясування причин і наслідків подання неправдивих відомостей;
  7. він підлягає призову на строкову військову службу,— до вирішення питання про відстрочку від призову;
  8. щодо нього подано цивільний позов до суду,— до закінчення провадження у справі;
  9. він перебуває під адміністративним наглядом органів внутрішніх справ,— до припинення нагляду.

Рішення про відмову у видачі паспорта/проїзного документа приймається за наявності в територіальному органі або підрозділі інформації про існування зазначених підстав. Мотиви відмови у видачі громадянинові України паспорта/проїзно-го документа доводяться до відома заявника в письмовій формі.

За обізнаності заявника з відомостями, що становлять державну таємницю, у разі виїзду громадянина за кордон на постійне проживання орган СБУ повідомляє відповідний територіальний орган або підрозділ на його запит про строк тимчасового обмеження, а також про установу, підприємство, організацію, якими встановлено таке обмеження. Зазначені відомості територіальним органом або підрозділом повідомляються заявнику.

У разі виявлення зазначених підстав раніше виданий паспорт/проїзний документ може бути тимчасово затримано або вилучено. Паспорт/проїзний документ тимчасово затримується або вилучається також у разі його підробки, використання для вчинення злочину на території України чи за кордоном або припинення громадянства України. Втрачений паспорт/проїзний документ, оголошений недійсним, власнику не повертається, а надсилається до органу, що його видав, для знищення.

Тимчасове затримання та вилучення паспортів/проїзних документів здійснюється за рішенням суду, органів прокуратури, внутрішніх справ, служби безпеки, охорони державного кордону, військових комісаріатів, дипломатичних представництв чи консульських установ України. Вилучений паспорт/проїзний документ, якщо інше не встановлено законодавством, повертається територіальному органу або підрозділу, що його видав, з повідомленням про причину вилучення (якщо паспорт/проїзний документ видано за кордоном — МЗС). Територіальний орган або підрозділ, що видав паспорт/проїзний документ, на підставі наявних матеріалів приймає рішення про тимчасове зберігання, знищення або повернення паспорта/проїзного документа особі, якій його оформлено.

У разі порушення кримінальної справи у зв'язку з підробкою чи використанням паспорта/проїзного документа для вчинення злочину або стосовно його пред'явника цей паспорт/проїзний документ може бути долучено до кримінальної справи, про що інформується територіальний орган або підрозділ, що його видав.

Рішення про відмову в оформленні, видачі паспорта/проїзного документа, його тимчасове затримання та вилучення може бути оскаржено громадянином до:

Під час повторного розгляду клопотання про видачу паспорта/проїзного документа особі, якій було тимчасово відмовлено у його видачі, беруться до уваги раніше подані документи, якщо підтверджується, що зазначені в них відомості залишилися без змін.

За наявності підстав Державний департамент у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб, територіальні органи або підрозділи мають право скасувати рішення підпорядкованого їм територіального органу або підрозділу, надіслати матеріали на повторний розгляд чи прийняти на їх підставі нове рішення.

Інформація про результати розгляду скарг доводиться до відома заявника через відповідний територіальний орган або підрозділ за місцем його проживання.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 24/2004