Часткове визнання покупцем претензії


Підприємство пред'явило претензію своєму дебітору-покупцеві. Від покупця отримано згоду про часткове визнання раніше надісланої йому претензії. Чи має у цьому випадку підприємство право на збільшення валових витрат?

(КП «Кривбасводоканал», Дніпропетровська обл.)


Відповідно до пп. 12.1.1 п. 12.1 .ст. 12 Закону № 334/94-ВР платник податку - продавець товарів (робіт, послуг) має право збільшити суму валових витрат звітного періоду на вартість відвантажених товарів (виконаних робіт, наданих послуг) у поточному або попередніх звітному податкових періодах у разі, коли покупець таких товарів (робіт, послуг) затримує без погодження з таким платником податку оплату їх вартості (надання інших видів компенсацій їх вартості). Таке право на збільшення суми валових витрат виникає, якщо протягом такого звітного періоду відбувається будь-яка з таких подій:

а)  платник податку звертається до суду з позовом (заявою) про стягнення заборгованості з такого покупця або про порушення справи про його банкрутство чи стягнення заставленого ним майна;

б) зазначена затримка в оплаті (наданні інших видів компенсацій) перевищує 90 календарних днів та платник податку — продавець отримує від покупця згоду про визнання раніше надісланої йому претензії в порядку досудового врегулювання спору або не отримує відповіді на таку претензію протягом строків, визначених законодавством;

в) за поданням продавця нотаріус вчиняє виконавчий напис про стягнення заборгованості з покупця або стягнення заставленого майна (крім податкового боргу).

Згідно з п. 1 Узагальнюючого податкового роз'яснення, затвердженого наказом № 346, якщо платник податку здійснює урегулювання сумнівної заборгованості на підставі пп. «б» пп. 12.1.1 п. 12.1 ст. 12 Закону № 334/94-ВР то в цьому випадку право на збільшення валових витрат виникає лише за умови обов'язкового надсилання претензії до покупця. У цьому разі право на збільшення валових витрат виникає у податковому періоді, на який припадає остання з таких подій:

а) закінчення 90-го календарного дня з моменту граничного строку погашення заборгованості, передбаченого договором;

б) отримання від покупця згоди про визнання раніше надісланої йому претензії в порядку досудового врегулювання спору або неотримання відповіді на претензію протягом термінів, установлених розділом другим «Досудове врегулювання господарських спорів» ГПКУ.

Таким чином, підприємство має право збільшити валові витрати на частину заборгованості, яку визнано покупцем, у тому податковому періоді, на який припадає закінчення 90-го календарного дня з моменту граничного строку погашення заборгованості, передбаченого договором, або в тому податковому періоді, протягом якого отримано згоду від покупця про часткове визнання раніше надісланої йому претензії, залежно від того, яка з цих подій була останньою.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ МЕТОДОЛОГІЇ ДПД УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння
директора Департаменту
Володимира ПІХОЦЬКОГО

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 25/ 2004 (ЛИПЕНЬ)