Оперативний огляд

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

прийняла Закон України від 15.06.2004 р. № 1771-IV «Про внесення змін до Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», згідно з яким для підприємств (об'єднань), установ і організацій незалежно від форми власності і господарювання встановлюється норматив робочих місць для забезпечення працевлаштування інвалідів у розмірі чотирьох відсотків від загальної чисельності працюючих, а якщо працює від 8 до 25 осіб — у кількості одного робочого місця, якщо інше не передбачено законом.

Для підприємств (об'єднань), установ і організацій незалежно від форми власності та господарювання, на яких працює від 8 до 1 5 осіб, розмір штрафних санкцій за робоче місце, не зайняте інвалідом, визначається в розмірі половини середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві (об'єднанні), у відповідній установі, організації. Закон набирає чинності з 1 січня 2005 р.

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

постановою від 05.07.2004 р. № 830 «Про затвердження Порядку ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна» відповідно до п. 6 розділу дев'ятого Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень» затвердив Порядок ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна.

Державна реєстрація обтяжень рухомого майна проводиться з метою забезпечення виконання зобов'язань і захисту прав юридичних і фізичних осіб щодо рухомого майна та надання в інтересах цих осіб інформації про наявність чи відсутність обтяжень рухомого майна.

Державна реєстрація відомостей про виникнення, зміну, припинення обтяжень, а також про звернення стягнення на предмет обтяження проводиться шляхом внесення до Реєстру запису, а також змін і додаткових відомостей до запису.

Державну реєстрацію обтяження рухомого майна може проводити будь-який реєстратор.

Реєстрацію податкової застави проводять державне підприємство «Інформаційний центр» Мін'юсту України та його філії.

постановою від 05.07.2004 р. № 839 «Про затвердження розміру плати за виділення номерного ресурсу і гзрядок її внесення» відповідно до ст. 70 Закону України «Про телекомунікації» затвердив розмір плати за виділення номерного ресурсу та установив, що:

плата за виділення номерного ресурсу вноситься протягом ЗО днів після отримання оператором телекомунікацій повідомлення про прийняття Національною комісією з питань регулювання зв'язку рішення про виділення'номерного ресурсу;

у разі неподання протягом встановленого строку документів, що підтверджують внесення зазначеної плати, Комісія має право скасувати своє рішення про виділення номерного ресурсу;

у разі прийняття Комісією рішення про вилучення в оператора телекомунікацій номерного ресурсу плата за виділення номерного ресурсу не повертається.

Постанова набирає чинності з 1 січня 2005 р.

постановою від 05.07.2004 р. № 843 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» вніс зміни до постанов Кабінету Міністрів України від 23.03.95 р. № 213 «Про Методику грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів» та від 30.05.97 р. № 525 «Про Методику грошової оцінки земель несільськогосподарського призначення (крім земель населених пунктів)», якими, зокрема, визначено, що нормативна грошова оцінка земельних ділянок здійснюється з метою визначення розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок згідно із законом, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, а також під час розроблення показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель.

ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З РЕГУЛЮВАННЯ РИНКІВ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ

розпорядженням від 15.06.2004 р. № 984, зареєстрованим у Мін'юсті України 02.07.2004 р. за № 818/9417, затвердила зміни до Порядку складання та подання звітності кредитними спілками та об'єднаними кредитними спілками до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України.

розпорядженням від 22.06.2004 р. № 1099, зареєстрованим у Мін'юсті України 07.07.2004 р. за № 847/9446, відповідно до вимог Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» затвердила Положення про внесення інформації про кредитні спілки до Державного реєстру фінансових установ та визнала таким, що втратило чинність, Положення про реєстрацію кредитних спілок, затверджене розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 11.11.2003 р. № 11 5 та зареєстроване в Мін'юсті України 26.11.2003 р. за № 1085/8406.

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 26/ 2004 (ЛИПЕНЬ)