Платники єдиного податку


Фізична особа — платник єдиного податку займається промисловим ловом водних живих ресурсів. Чи є в такому випадку платник єдиного податку платником збору за спеціальне використання природних ресурсів?

(С. Сорочинець. смт Нова Каховка. Херсонська обл.)


Указом № 746/99 суб'єктам малого підприємництва надано право вибору щодо застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності.

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності для суб'єктів малого підприємництва може застосовуватися поряд з діючою системою оподаткування, обліку та звітності,, передбаченою законодавством (п. 4 Указу № 746/99).

Відповідно до п. 6 Указу № 746/99 суб'єкт малого підприємництва, який сплачує єдиний податок,

не є платником збору за спеціальне використання природних ресурсів.

Збір за спеціальне використання природних ресурсів установлено ст. 43 Закону № 1264-ХІІ. На виконання цієї статті та статей 20 і 27 Закону 3041-XII затверджено Порядок № 449, який визначає єдині правила справляння плати за спеціальне використання рибних та інших водних живих ресурсів, що є державною власністю.

Отже, збір за спеціальне використання рибних та інших водних живих ресурсів є складовою збору за спеціальне використання природних ресурсів (ст. 39 Закону № 1264-ХІІ). Тому суб'єкти малого підприємництва, які перейшли на сплату єдиного податку, не є платниками збору за спеціальне використання рибних та інших водних живих ресурсів.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння заступника директора Департаменту - начальника управління місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів Надії ЧОРНОУС, начальника відділу платежів спеціального призначення Департаменту Ольги БЕЗКРОВНОЇ та головного державного податкового ревізора-інспектора Департаменту Віктора ФІНАШКА

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 26/ 2004 (ЛИПЕНЬ)