Родовите корисних копалин


Які документи необхідно мати для придбання родовища корисних копалин?
(Д. Ярмоленко, м. Макіївка. Донецька обл.)


Статтею 4 Кодексу про надра визначено, що надра є виключною власністю народу України і надаються тільки у користування. Користування може бути постійне або тимчасове. Постійним визнається користування надрами без заздалегідь встановленого строку. Тимчасове користування надрами може бути короткостроковим (до п'яти років) і довгостроковим (до двадцяти років). У разі необхідності строки тимчасового користування надрами може бути продовжено.

Користувачами надр можуть бути підприємства, установи, організації, громадяни України, а також іноземні юридичні особи та громадяни (ст. 13 Кодексу про надра). Водночас відповідно до а. 23 Кодексу про надра землевласники і землекористувачі в межах наданих їм

земельних ділянок мають право без спеціальних дозволів (ліцензій) та гірничого відводу видобувати для своїх господарських і побутових потреб корисні копалини місцевого значення, торф загальною глибиною розробки до двох метрів, прісні підземні води до 20 метрів та використовувати надра для господарських і побутових потреб.

Отже, згідно з чинним законодавством України придбати родовище корисних копалин у власність неможливо. Надра надаються лише в користування, зокрема для видобування корисних копалин.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння заступника директора Департаменту - начальника управління місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів Надії ЧОРНОУС, начальника відділу платежів спеціального призначення Департаменту Ольги БЕЗКРОВНОЇ та головного державного податкового ревізора-інспектора Департаменту Віктора ФІНАШКА

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 26/ 2004 (ЛИПЕНЬ)