Грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення


Якими нормативними документами слід керуватися при визначенні грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та її індексації? Чи підлягає індексації грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення для розрахунку ФСП та плати (податку) за землю, виходячи з вимог чинного законодавства України?

(СФ «Долина». Одеська обл.)


Згідно зі ст. З Закону України № 320-ХІV суму фіксованого сільськогосподарського податку визначають, виходячи з площі сільськогосподарських угідь та їх грошової оцінки, проведеної станом на 01.07.95 р. за Методикою, затвердженою постановою № 213, а порядок її проведення — наказами Держкомзему України.

Статтею 23 Закону 2535-ХІІ встановлено, що грошова оцінка земельної ділянки щороку станом на 1 січня уточнюється на коефіцієнт індексації, порядок проведення якої затверджується Кабінетом Міністрів України.

Грошова оцінка сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несіль-ськогосподарського призначення відповідно до постанови № 783 індексується станом на 1 січня поточного року на коефіцієнт, що визначається за формулою:

Кі = (І- 10): 100,

де І — середньорічний індекс інфляції року, за результатами якого провадиться індексація.

Якщо значення Кі не перевищує одиниці, індексація не провадиться.

Відповідно до наказу № 76/230/325/150 до основи визначення грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення включаються рентний дохід, який створюється при виробництві зернових культур і визначається за даними економічної оцінки земель, проведеної в 1988 р. В умовах інфляції рентний дохід обчислюється в натуральних одиницях (у центнерах зерна), який при визначенні грошової оцінки переводиться у вартісний вираз за поточними або світовими реалізаційними цінами.

Грошову оцінку сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті та пасовища) станом на 01.07.95 р. в Україні проведено.

Зважаючи, що Законом 2535-ХІІ встановлено щорічну індексацію грошової оцінки земельних ділянок, то для платників плати (податку) за землю грошова оцінка сільськогосподарських угідь згідно з вимогами чинного законодавства підлягає щорічній індексації.

Оскільки чинним Законом № 320-ХІV та Положенням № 658 не встановлено щорічної індексації грошової оцінки сільськогосподарських угідь для платників ФСП, а чинність ст. 23 Закону 2535-ХІІ не поширюється на платників ФСП (п. 4 ст. 9 Закону № 320-ХІV призупинено дію Закону 2535-ХІІ), то для розрахунку ФСП грошова оцінка сільськогосподарських угідь, проведена станом на 01.07.95 р., не підлягає індексації.

Для платників ФСП відповідно до ст. 3 Закону № 320-ХІV грошова оцінка сільськогосподарських угідь у разі необхідності може уточнюватися згідно із законодавством.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння заступника директора Департаменту — начальника управління місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів Надії ЧОРНОУС та головного державного податкового ревізора-інспектора Департаменту Віктора ФІНАШКА

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 27/ 2004 (ЛИПЕНЬ)