РОБОТИ З БЛАГОУСТРОЮ


Юридична особа — платник єдиного податку виконує роботи з благоустрою населеного пункту. Ці роботи фінансує селищна рада за рахунок бюджетних коштів. Чи обкладаються такі кошти єдиним податком?


В Україні фінансування заходів щодо охорони навколишнього природного середовища здійснюється за рахунок Держбюджету, республіканського бюджету АР Крим та місцевих бюджетів, коштів підприємств, установ та організацій, фондів охорони навколишнього природного середовища, добровільних внесків та інших коштів (ст. 42 Закону "Про охорону навколишнього природного середовища від 25.06.1991 року № 1264-ХІІ).

Постановою Кабінету Міністрів від 17.09.1996 р. № 1147 затверджено перелік природоохоронних заходів. Наприклад, пунктами 42—47 передбачено: спорудження установок для утилізації відходів лісозаготівельної та деревообробної промисловості; ліквідацію лісових та степових пожеж і пожеж торфовищ та їх наслідків; ліквідацію наслідків буре-, ломів, сніголомів, вітровалів; ліквідацію негативних наслідків техногенного впливу на лісові насадження; проведення заходів з виявлення запасів природних рослинних ресурсів, витрати на їх охорону і відтворення; заходи щодо озеленення міст і сіл.

До витрат місцевих бюджетів належать, зокрема, витрати на місцеві програми розвитку житлово-комунального господарства та благоустрою населених пунктів, програми природоохоронних заходів місцевого значення, інші програми, затверджені відповідною радою згідно з чинним законодавством (ст. 91 Бюджетного кодексу).

Відповідно до ст. 1 Указу "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" від 03.07.1998 року № 727/98 (у редакції Указу Президента № 746/99 від 28.06.1999 р.) виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб'єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

Тобто при визначенні виручки застосовується касовий метод обчислення виручки, за яким враховуються всі надходження коштів на розрахунковий рахунок та в касу суб'єкта малого підприємництва.

Крім того, згідно з Порядком ведення Книги обліку доходів і витрат суб'єкта малого підприємництва — юридичної особи, який застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, затвердженим наказом ДПА від 12.10.1999 року № 554, в дохідній частині Книги відображаються всі надходження, отримані на розрахунковий рахунок та в касу суб'єктом малого підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, які належать суб'єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи та суму виручки від іншої реалізації.

Таким чином, при одержанні платником єдиного податку коштів із бюджету на виконання робіт з благоустрою населеного пункту, передбачених програмою природоохоронних заходів, сума цих коштів включається до бази оподаткування єдиним податком.

Підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" від 14-20 серпня 2004 р. № 33