Роздрібна та оптова торгівля в одному пункті продажу товарів


Суб'єкт підприємницької діяльності здійснює роздрібну торгівлю товарами народного споживання. Періодично провадить продаж товарів оптом за готівкові кошти. Скільки торгових патентів необхідно придбавати такому суб'єкту?

(Р Карабін, Донецька обл.)


Згідно зі ст. 3 Закону № 98/96-ВР патентуванню підлягає торговельна діяльність, що здійснюється суб'єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами у пунктах продажу товарів.

Під торговельною діяльністю у цьому Законі слід розуміти роздрібну та оптову торгівлю, діяльність у торговельно-виробничій (громадське харчування) сфері за готівкові кошти, інші готівкові платіжні засоби та з використанням кредитних карток.

Під пунктами продажу товарів у цьому Законі слід розуміти, зокрема, магазини, кіоски, палатки, автомагазини, лотки, прилавки та інші види торгових точок у відведених для торговельної діяльності місцях.

Вартість торгового патенту на здійснення торговельної діяльності встановлюється органами місцевого самоврядування залежно від місцезнаходження пункту продажу товарів та асортиментного переліку товарів.

Відповідно до п. 20 Положення № 1077 у разі провадження підприємницької діяльності в одному пункті продажу товарів двох або трьох видів торговельної діяльності (роздрібна та оптова торгівля, громадське харчування) придбавається один торговий патент за максимальною вартістю, встановленою відповідним органом місцевого самоврядування з урахуванням місцезнаходження даного пункту та асортиментного переліку товарів.

Тобто, якщо суб'єкт підприємницької діяльності здійснює роздрібну та оптову торгівлю в одному пункті продажу товарів, то він придба-ває один торговий патент за максимальною вартістю.

У разі коли суб'єкт підприємницької діяльності має структурні (відокремлені) підрозділи торговий патент придбавається окремо для кожного структурного (відокремленого) підрозділу (торгової точки). Отже, при здійсненні роздрібної торгівлі та оптової торгівлі у різних пунктах продажу товарів торгові патенти придбаваються окремо для кожної торгової точки.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осіб: Наталії ХОЦЯНІВСЬКОЇ — заступника директора Департаменту — начальника управління податку на прибуток та податкових платежів та Віри ЦВЄТКОВОЇ — заступника начальника управління — начальника відділу спеціальних режимів оподаткування

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 30/ 2004