Гуртожиток на балансі підприємства


Підприємство має на балансі гуртожиток частину кімнат якого обладнано під кімнати для приїжджих. Розрахунки за надані послуги здійснюються готівкою через ощадні банки за встановленими тарифами. Гуртожиток має один лічильник для розрахунків за спожиту воду. Чи потрібно мешканцям кімнат для приїжджих сплачувати збір за спеціальне використання водних ресурсів за спожиту воду, що використовується для задоволення їх питних і санітарно-гігієнічних потреб?

(ВАТ «Західенерго», м. Львів)


Пунктом 16 Порядку № 1494 визначено, що збір за використання водних ресурсів не справляється, зокрема, за воду, що використовується для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення.

Відповідно до п. 4.8 Інструкції № 231/539/118/219 збір за використання водних ресурсів не справляється, зокрема, за воду, що використовується для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення, в тому числі для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та громадян — суб'єктів підприємницької діяльності.

Тому якщо мешканці гуртожитку, в тому числі приїжджі, використовують воду виключно для задоволення своїх питних і санітарно-гігієнічних потреб, за такі обсяги використаної води підприємство, на балансі в якого є гуртожиток, збір за спеціальне використання водних ресурсів не сплачує.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОПОДАТКУВАННЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України:
Надії ЧОРНОУС — заступника директора - начальника управління місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів;
Олександра ВІТЕНКА — заступника начальника управління місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів — начальника відділу ресурсних і неподаткових платежів та Ольги БЕЗКРОВНОЇ — начальника відділу платежів спеціального призначення управління

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № (серпень) 31 / 2004