Призначення пенсії по інвалідності


Чи є обов'язковою умовою для призначення пенсії по інвалідності науковому працівнику встановлення інвалідності в період роботи на посаді наукового (науково-педагогічного) працівника і звернення за призначенням пенсії з цих посад?


Науковий працівник — вчений, який за основним місцем роботи і відповідно до трудового договору (контракту) професійно займається науковою, науково-технічною, науково-організаційною або науково-педагогічною діяльністю та має відповідну кваліфікацію незалежно від наявності наукового ступеня або вченого звання, підтверджену результатами атестації.

Тобто для призначення науковому працівнику пенсії по інвалідності за нормами Закону № 1977-ХІІ інвалідність має бути встановлено в період роботи на посадах наукових (науково-педагогічних) працівників.

Відповідно до частини 21 ст. 24 Закону № 1977-ХІІ науковим (науково-педагогічним) працівникам, які стали інвалідами І, II, III груп внаслідок загального захворювання, призначається пенсія по інвалідності у розмірі пенсії наукового (науково-педагогічного) працівника незалежно від віку за наявності відповідного стажу роботи.

Частиною 20 ст. 24 зазначеного Закону передбачено, що пенсія по інвалідності внаслідок трудового каліцтва чи професійного захворювання, а також внаслідок каліцтва чи захворювання у зв'язку з Чорнобильською катастрофою науковому (науково-педагогічному) працівнику призначається незалежно від стажу роботи.

Щодо звернення за призначенням пенсіїз посади наукового (науково-педагогічного) працівника, то згідно з частиною 17 ст. 24 Закону № 1977-ХІІ право на призначення пенсії відповідно до цього Закону поширюється також на осіб, які на момент звернення працюють на будь-яких посадах на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності та мають стаж наукової роботи, передбачений частиною другою ст. 24 зазначеного Закону.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ МІНІСТЕРСТВА ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Мінпраці та соціальної політики України:
Ірини БАГНЮК — заступника начальника Управління пенсійного реформування та Тетяни МАРУШЕНКО — заступника начальника Управління пенсійного реформування

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № (серпень) 31 / 2004