Надходження коштів у валюті


Суб'єкт підприємницької діяльності працює на спрощеній системі оподаткування. За надання послуг іноземній фірмі оплата надходить у валюті. Як ці кошти відображати у Книзі обліку доходів і витрат та оподатковувати єдиним податком?

(Ю. Соколик, Сумська обл.)


Відповідно до ст. 1 Указу № 727/98 виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб'єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

Тобто застосовується касовий метод обчислення виручки, при якому враховуються всі надходження коштів на розрахунковий рахунок або (та) в касу.

Згідно з п. 2 Порядку № 554 у графі 6 «Загальна сума виручки та позареалізаційних доходів» відображаються всі надходження, отримані на розрахунковий (поточний) рахунок та в касу суб'єктом малого підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, які належать суб'єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації.

Кошти, що надходять на розрахунковий рахунок або в касу суб'єкта малого підприємництва в іноземній валюті у зв'язку з наданням послуг протягом звітного періоду, для оподаткування єдиним податком перераховуються в гривні за офіційним валютним (обмінним) курсом Нацбанку України, що діяв на дату отримання таких коштів.

Також у Книзі обліку доходів і витрат суб'єкта малого підприємництва — юридичної особи записи про операції, що відбулися у звітному (податковому) періоді, здійснюються у гривнях.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осіб ДПА України:

Наталії ХОЦЯНІВСЬКОЇ - заступника директора Департаменту - начальника управління податку на прибуток та податкових платежів та Віри ЦВЄТКОВОЇ - заступника начальника управління — начальника відділу спеціальних режимів оподаткування

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 36/2004