Місцеві осередки політичної партії


Який порядок реєстрації місцевих осередків політичних партій у податкових органах?


Підпунктом 2.1.3 п. 2.1 ст. 2 Закону № 334/94-ВР встановлено, що платниками податку, зокрема, є філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку (за текстом — філії), визначені пп. 2.1.1 п. 2.1 ст. 2, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж такий платник податку, територіальної громади.

При цьому пп. 2.1:3 п. 2.1 ст. 2 Закону № 334/94-ВР не встановлено обмежень щодо визнання філій політичних партій платниками податку. Отже, філії політичних партій без статусу юридичної особи, розташовані на території іншої громади, повинні ставати на облік як платники податку на прибуток підприємств у податкових органах за місцем свого розташування.

Якщо політичну партію включено до Реєстру неприбуткових організацій та установ, то її філії (місцеві осередки) також можуть включатися до цього Реєстру за умови відповідності установчих документів нормам п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР та здійснення діяльності, що не суперечить чинному законодавству.

Відповідно до пп. 7.11.12 п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР центральний податковий орган встановлює порядок обліку і подання податкової звітності про використання коштів неприбуткових організацій.

На виконання зазначеного пункту ДПА України затверджено Порядок № 233, згідно з яким податковий звіт про використання коштів неприбутковими організаціями та установами складають і подають суб'єкти господарської діяльності, включені до Реєстру неприбуткових організацій і установ з присвоєнням відповідної ознаки неприбутковості.

Пунктом 1.3 Порядку № 233 передбачено, що зазначений звіт складається за встановленою формою і подається до органу державної податкової служби за місцезнаходженням неприбуткової організації або установи за кожний звітний період відповідно до п. 16.4 ст. 16 Закону № 334/94-BR

Таким чином, якщо місцевий осередок політичної партії буде включено до Реєстру неприбуткових організацій і установ, то він повинен подавати звіт про використання коштів неприбуткових організацій і установ згідно з Порядком № 233.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту методології ДПА України:

Олексія ЗАДОРОЖНОГО - заступника директора Департаменту — начальника управління розробки нормативно-правових актів з питань оподаткування та Інни ОНИЩЕНКО - головного державного податкового інспектора відділу методології податку на прибуток

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 37 / 2004