Надання в оренду приміщення платником єдиного податку


Чи^повинна сплачувати земельний податок фізична особа — платник єдиного податку, яка здійснює підприємницьку діяльність у вигляді надання в оренду приміщення?


Спрощена система оподаткування, бухгалтерського обліку та звітності регулюється Указом № 727/98, відповідно до ст. 6 якого суб'єкт малого підприємництва, який сплачує єдиний податок, не є платником плати (податку) за землю.

Згідно з п. 5 постанови № 507 платник єдиного податку звільняється від плати (податку) за землю тільки за ділянки, які використовуються ним для здійснення підприємницької діяльності, тобто за ділянки, надані йому в установленому чинним законодавством порядку саме для здійснення підприємницької діяльності та доходи від провадження якої обкладаються єдиним податком.

Земельні відносини в Україні регулюються Земельним кодексом України, відповідно до якого всі землі України поділяються за їх цільовим призначенням. Зміну цільового призначення земель провадять органи виконавчої влади або органи місцевого самоврядування, які приймають рішення, зокрема, про передачу цих земель у власність або надання в користування, у тому числі в оренду (ст. 20 Земельного кодексу).

Порядок переходу права на земельну ділянку під час переходу права на будівлю і споруду визначено ст. 120 Земельного кодексу.

Плата за землю справляється відповідно до Закону № 2535-ХІІ, яким визначено розміри, порядок плати за землю, а також відповідальність платників та контроль за правильністю обчислення і справляння земельного податку.

Земельним кодексом і Законом № 2535-ХІІ встановлено, що використання землі в Україні є платним.

Згідно зі ст. 5 Закону № 2535-ХІІ об'єктом плати за землю є земельна ділянка, яка перебуває у власності або користуванні, в тому числі на умовах оренди. Суб'єктом плати за землю (платником) є власник землі та землекористувач, у тому числі орендар, тобто безпосередньо юридична або фізична особа, якій землю передано у власність або надано в користування.

Якщо земельну ділянку, на якій збудовано надану в оренду споруду, місцева рада надала суб'єкту підприємницької діяльності в користування чи у власність саме для здійснення підприємницької діяльності, він як платник єдиного податку не сплачує земельний податок за цю земельну ділянку.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння Зінаїди МОРОЗ — заступника директора Департаменту оподаткування фізичних осібДПА України — начальника управління розгляду звернень платників та методології адміністрування

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 38-39 / 2004