ВІДОКРЕМЛЕНИЙ ПІДРОЗДІЛ


Підприємство має намір відкрити в іншому місті відокремлений підрозділ з метою розширення ринку збуту своїх послуг. Яку організаційно-правову форму, передбачену законодавством, доцільно для цього використати?


Відповідно до ст. 64 Господарського кодексу підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи.

Визначення поняття філії та представництва міститься у ст. 95 Цивільного кодексу, згідно з якою відокремлені підрозділи розташовуються поза місцезнаходженням юридичної особи, яка їх створює. Остання наділяє свої філії та представництва майном, щодо якого згідно з п. 2 ст. 132 Господарського кодексу ці підрозділи здійснюють право оперативного використання, призначає їх керівників та надає їм повноваження на підставі довіреності. Серед спільних ознак відокремлених підрозділів слід також зазначити, що вони не є юридичними особами і свою діяльність провадять на підставі положення, затвердженого юридичною особою, що їх відкрила.

Згідно з п. 5 ст. 95 Цивільного кодексу та п. 2 ст. 28 Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" до Єдиного державного реєстру вносяться відомості про місцезнаходження відокремленого підрозділу, його назву (із дотриманням Вимог щодо написання найменування юридичної особи або її відокремленого підрозділу, затверджених наказом Держпідприєм-ництва від 09.06.2004 № 65) та перелік видів діяльності відокремленого підрозділу.

Господарський кодекс у п. 1 ст. 132 визнає відокремлені підрозділи суб'єктами господарювання, що здійснюють свою діяльність від імені цих господарських організацій. Згідно зі ст. 92 Цивільного кодексу юридична особа набуває цивільних прав та обов'язків і здійснює їх через свої органи або осіб, що мають діяти в інтересах юридичної особи, добросовісно і розумно не перевищуючи своїх повноважень та нести-відповідальність за наслідки своїх дій.

Відмінність філії та представництва полягає у повноваженнях, які вони мають: філія здійснює всі або частину функцій юридичної особи, а представництво здійснює тільки захист її інтересів та представництво на певній території. Отже, якщо мова йде про відокремлений підрозділ, що має метою своєї діяльності рекламу послуг, що надає юридична особа, укладання договорів із третіми особами на її користь та представництво її інтересів, то законодавство пропонує в такому випадку створення представництва. Відкриття філії передбачає здійснення таких послуг самим відокремленим підрозділом. При цьому слід враховувати, що деякі види діяльності передбачають ліцензування, тому при створенні філій юридична особа має подати до органу ліцензування заяву про видачу копії ліцензії — документа, що підтверджує право філії на провадження певного виду господарської діяльності (ст. 14 Закону "Про ліцензування певних видів господарської діяльності").

Сторінку підготувало Наталія МЕЩЕРЯКОВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" від 6-12 листопада 2004 р. № 45