Чи передбачено чинним в Україні законодавством пільги з оплати житлово-комунальних послуг особам, які стали інвалідами під час військової служби?

Відповідь.

Законом України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" (п.6 ст. 12) пільги з оплати житлово-комунальних послуг передбачено для батьків і членів сімей військовослужбовців, які стали інвалідами під час військової служби, а також для військовослужбовців та членів їхніх сімей, які перебувають на їхньому утриманні.

Згідно зі ст.5 Закону "Про внесення змін до статті 12 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", який набере чинності з 1 січня 2005 р., 50% знижка плати за користування житлом (квартирної плати) та плати за комунальні послуги надаватиметься також звільненим з військової служби особам, які стали інвалідами під час військової служби.

Відповідно до Закону від 17.06.2004 р. №1801 "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2004 рік" у поточному році пільги з оплати житлово-комунальних послуг батькам і членам сімей військовослужбовців, які стали інвалідами під час військової служби, надають за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на виконання програм соціального захисту населення.

Відповідно до чинних нормативно-правових актів джерелами покриття втрат підприємств з надання послуг населенню можуть бути кошти державного і місцевих бюджетів. Згідно із Законом України "Про місцеві державні адміністрації" (ст.23) місцеві державні адміністрації мають зобов'язання щодо соціального забезпечення та соціального захисту населення. Встановлені законодавством гарантії соціального захисту інвалідам, пенсіонерам, одиноким непрацездатним і іншим громадянам, які потребують соціальної підтримки з боку держави, місцеві органи виконавчої влади і органи місцевого самоврядування можуть забезпечувати за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Департамент взаємозв'язків з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 41 листопад 2004 р.