Пенсію державного службовця призначено в квітні 2000 р. з урахуванням надбавки в розмірі 70%. На час перерахунку пенсії особа, яка працює на моїй посаді, одержує надбавку в розмірі 50%. В якому розмірі має бути враховано мені надбавку під час перерахунку пенсії?

Т.Дудник, м.Золотоноша Черкаської обл.

Відповідь. Згідно з абзацом четвертим пп.2 п.4 постанови Кабінету Міністрів України від 31.05.2000 р. №865 під час перерахунку пенсій особам, які на момент перерахунку не працюють або працюють на інших посадах, ніж ті, з яких їм призначено пенсію, премія та надбавки, крім надбавок за знання та використання в роботі іноземної мови, за почесне звання "заслужений", за роботу з таємними документами залежно від ступеня таємності інформації, доплати за науковий ступінь кандидата або доктора наук, ураховуються в середніх розмірах визначених законодавством таких виплат за відповідною посадою у відповідному державному органі, з якого особа вийшла на пенсію, якщо їх було фактично їй установлено на час призначення (перерахунку) пенсії або за бажанням особи в період, передбачений абзацом першим п.1 цієї постанови, а саме: за останні 24 календарні місяці роботи, що дає право на цей вид пенсії, або за будь-які 60 календарних місяців такої роботи поспіль перед зверненням за пенсією незалежно від наявності перерв протягом цього періоду на цій роботі.

Крім зазначеного порядку визначення надбавок, постановою передбачено й інший, а саме: за бажанням особи виплати, що включаються в заробіток для обчислення пенсій і які їй було фактично виплачено, крім посадового окладу, надбавок за ранг та вислугу років, визначаються за останні 24 календарні місяці роботи поспіль перед зверненням за пенсією, або за будь-які 60 календарних місяців такої роботи поспіль перед зверненням за пенсією незалежно від наявності перерв протягом цього періоду на цій роботі. Для осучаснення таких виплат проводиться їхнє коригування відповідно до Порядку коригування розміру виплат, що включаються в заробіток для обчислення пенсій відповідно до Закону України "Про державну службу", затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України і Міністерства фінансів України від 11.08.2003 р. №226/509 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 01.09.2003 р. за №758/8079).

Отже, в наведеному дописувачкою випадку є такі два варіанти врахування надбавки: в розмірі 50% (якщо в установі, де працювала дописувачка, є лише одна штатна одиниця посади, яку вона обіймала); шляхом урахування фактично одержуваних нею надбавок за означений вище період з подальшим їхнім коригуванням. Право вибору — за нею.

Роз'яснює начальник управління пенсійного забезпечення Міністерства праці та соціальної політики України Н.ШАМБІР

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 42 листопад