Товариство з 1 січня2004р. переїв буває на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності за ставкою 10% і тому не має права виписувати замовникам податкові накладні на відшкодування ПДВ. У зв'язку з цим більшість замовників відмовляється від продукції та послуг товариства. Чи можемо ми перейти на сплату єдиного податку за ставкою 6%?

Відповідь.

Згідно з Указом Президента України від 03.07.98 р. №727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" (в редакції Указу від 28.06.99 р. №746/99у спрощена система оподаткування, обліку та звітності для суб'єктів малого підприємництва може застосовуватися поряд з чинною системою оподаткування, обліку та звітності, передбаченою законодавством, на вибір суб'єкта малого підприємництва.

Для переходу на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єкт малого підприємництва подає письмову заяву до органу державної податкової служби за місцем державної реєстрації, де зазначає, яку ставку єдиного податку ним обрано. Заява подається не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного звітного (податкового) періоду (кварталу) за умови сплати всіх установлених податків та обов'язкових платежів за попередній звітний (податковий) період.

Наказом Державної податкової адміністрації України від 12.10.99 р. №555 затверджено Порядок видачі Свідоцтва про право сплати єдиного податку суб'єктом малого підприємництва — юридичною особою (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 18.10.99 р. за №709/4002).

Згідно з цим Порядком рішення про перехід на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, незалежно від вибраної ставки єдиного податку — 6 чи 10%, може бути прийнято платником податку не більш як один раз за календарний рік. Свідоцтво видається суб'єкту малого підприємництва терміном на один календарний рік і є документом суворої звітності.

За постановою Кабінету Міністрів України від 16.03.2000 р. №507 "Про роз'яснення Указу Президента України від 3 липня 1998 р. №727" в Указі під словом "рік" розуміється календарний рік.

Ураховуючи викладене, підприємство зможе перейти на сплату єдиного податку за ставкою 6% тільки після закінчення календарного 2004 р., тобто з 1 січня 2005 р. У поточному році підприємство може повернутися до загальної системи оподаткування, подавши відповідну заяву до органу державної податкової служби не пізніше ніж за 15 днів до закінчення попереднього звітного (податкового) періоду (кварталу).

Роз'яснює заступник начальника управління — начальник відділу Державної податкової адміністрації України В.ЦВЄТКОВА

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 42 листопад