Право опікуна на допомогу


Дідусь, інвалід війни, виховує неповнолітнього онука 1991 р. народження. Після смерті його матері, яка була одинокою матір'ю, є його опікуном. На онука отримує пенсію у зв'язку з втратою годувальника. Чи має право така особа на призначення допомоги на дітей одиноким матерям?


Законом № 49-IV, який набрав чинності з 1 січня 2003 p., не передбачено призначення опікунам (піклувальникам) допомоги на дітей одиноким матерям.

Відповідно до ст. 18і Закону № 2811-XII право на допомогу на дітей одиноким матерям мають одинокі матері, одинокі усиновителі (які не перебувають у шлюбі), якщо у свідоцтві про народження дитини відсутній запис про батька дитини або запис про батька проведено в установленому порядку за вказівкою матері.

Крім того, право на зазначену допомогу мають вдови та вдівці з дітьми, які не одержують на них пенсію у зв'язку з втратою годувальника або соціальну пенсію.

Опікуни (піклувальники) мають право на допомогу на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, за умови що середньомісячний розмір одержуваних на дитину аліментів і пенсії за попередні шість календарних місяців не перевищує рівня забезпечення прожиткового мінімуму (85 грн).

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ МІНПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Відповіді надано за сприяння Надії РЯЗАНОВОІ — заступника начальника управління політики адресної допомоги — начальника відділу Міністерства

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 41 / 2004