Чи зобов 'язані відшкодовувати збитки від перевезення пільгових категорій громадян приватним автомобільним транспортом громадського об'єднання "Прогрес", зареєстрованого у міськвиконкомі в установленому порядку, яке виграло тендер на перевезення пасажирів і вантажів?

А.Годований, м.Дубно Рівненської обл.

Відповідь.

Видатки місцевих бюджетів на заходи з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету, зокрема і компенсаційних виплат за пільговий проїзд деяких категорій громадян, фінансують відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2002 р. №256, за яким ці виплати підприємствам-постачальникам роблять на підставі актів звіряння розрахунків за надані послуги.

Відповідно до Господарського кодексу України підприємство — це самостійний суб'єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, чи іншими суб'єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичної виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності в порядку, встановленому цим Кодексом та іншими законами. Підприємство є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в установах банків, печатку із своїм найменуванням і кодом.

З метою розвитку конкуренції і обмеження монополізму на ринку пасажирських транспортних послуг Кабінетом Міністрів України ухвалено постанову від 29.01.2003 р. №139 "Про затвердження Порядку проведення конкурсу на перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування", відповідно до якої в конкурсі беруть участь пасажирські перевізники, котрі на законних підставах використовують у достатній кількості автобуси відповідного класу, офіційно подали свої конкурсні пропозиції щодо визначення транспортних засобів для роботи на автобусному маршруті загального користування, вартості транспортних послуг, здешевлення поїздки для деяких категорій громадян тощо. Переможець конкурсу укладає із замовником договір про перевезення пасажирів.

Крім того, згідно з Бюджетним кодексом України для виконання програм і заходів, що проводяться за рахунок коштів бюджету, бюджетні асигнування надаються розпорядникам бюджетних коштів. Кошти бюджету, котрі одержують фізичні та юридичні особи, які не мають статусу бюджетної установи (одержувачі бюджетних коштів), надаються їм лише через розпорядника бюджетних коштів. При цьому одержувачі витрачають бюджетні кошти відповідно до плану використання бюджетних коштів, типову форму якого встановлено наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2002 р. №57 "Про затвердження документів, що застосовуються в процесі виконання бюджету". Ці плани використання бюджетних коштів одержувачами затверджуються їхніми керівниками за погодженням з розпорядниками, через яких вони одержують бюджетні кошти, відповідно до п.34 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2002 р. №228.

На листи наших дописувачів відповідають фахівці міністерств і відомств України

Огляд підготував В.ЛОБАТЮК

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 43 листопад