Несвоєчасне надходження валютної виручки


Українське підприємство відповідно до укладених угод експортувало до Австрії лісопродукцію. Іноземні партнери після отримання продукції складають акти контрольного заміру. При цьому в разі встановлення нестачі оплата за експортовану продукцію надходить у сумі, меншій ніж задекларовано у вантажній митній декларації. Чи нараховується пеня за несвоєчасне надходження валютної виручки на суму нестачі експортованої лісопродукції?


Відповідно до ст. 1 Закону № 185/94-ВР виручка резидентів у іноземній валюті підлягає зарахуванню на їх валютні рахунки в уповноважених банках у терміни виплати заборгованостей, зазначені в контрактах, але не пізніше 90 календарних днів з дати митного оформлення (виписки вивізної вантажної митної декларації) продукції, що експортується, а в разі експорту робіт (послуг), прав інтелектуальної власності — з моменту підписання акта або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання послуг, експорт прав інтелектуальної власності. Перевищення зазначеного терміну потребує індивідуальної ліцензії Нацбанку України.

Згідно зі ст. 4 Закону № 185/94-ВР порушення резидентами термінів, зазначених у статтях 1 і 2 цього Закону, передбачає стягнення пені за кожний день прострочення у розмірі 0,3% від суми неодержаної виручки (митної вартості недопоставленої продукції) в іноземній валюті, перерахованої у грошову одиницю України за валютним курсом Нацбанку України на день виникнення заборгованості.

При цьому Закон № 185/94-ВР стягнення пені за порушення встановлених термінів зарахування виручки резидентів в іноземній валюті на їх валютні рахунки в уповноважених банках не ставить в залежність від причин (утому числі невідповідність кількісних характеристик), з яких ці терміни порушено.

Отже, у разі надходження від нерезидента оплати у сумі меншій, ніж зазначено у експортній вантажній митній декларації, пеня нараховуватиметься на суму неповернутої валютної виручки з дати виникнення заборгованості.

Необхідно зазначити, що відповідно до п. 2.3 Інструкції № 136 банк знімає експортну операцію резидента з контролю після зарахування виручки за цією операцією на поточний рахунок останнього.

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ ДПА УКРАЇНИ

Відповіді підготовлено за сприяння Алли ПУШКІНОЇ — начальника управління валютного контролю Департаменту контрольно-перевірочної роботи ДПА України

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 / 2004