Застосування коефіцієнтів індексації


Чи застосовуються коефіцієнти індексації до орендної плати за землю, і якщо так, то в якому розмірі?


Згідне з частиною одинадцятою ст. 7 Закону № 2535-ХІІ ставки земельного податку застосовуються з урахуванням коефіцієнтів індексації визначених Законом України про Державний бюджет України на відповідний рік.

У зв'язку з цим ст. 75 Закону № 1344-IV установлено, що у 2004 р. землі населених пунктів, грошову оцінку земель яких не проведено, оподатковуються за ставками земельного податку, встановленими частиною другою ст. 7 Закону № 2535-ХІІ, збільшеними в 3,03 раза.

Разом з тим грошова оцінка земельної ділянки щороку станом на 1 січня уточнюється на коефіцієнт індексації, порядок проведення якої затверджується Кабінетом Міністрів України. Відповідно до Порядку проведення грошової оцінки земель, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.2000 р. № 783, грошова оцінка сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення індексується станом на 1 січня поточного року на коефіцієнт індексації, що визначається виходячи із середньорічного індексу інфляції року, за результатами якого проводиться індексація. Зазначений коефіцієнт доводиться Держкомземом України до його підпорядкованих органів на місцях (частина друга ст. 23 Закону № 2535-ХІІ).

Відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Законом № 161 -XIV.

Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди (абзац третій ст. 21 Закону № 161 -XIV).

Відповідно до п. 10 Типового договору оренди землі, затвердженого постановою № 220, у договорі оренди землі слід зазначити, що обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції або без їх урахування.

Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю, як визначено статтями 19 Закону № 2535-ХІІ та Закону № 161 -XIV, встановлюються за згодою сторін у договорі оренди між орендодавцем (власником)і орендарем.

Відповіді підготовлено за сприяння фахівців Департаменту оподаткування юридичних осібДПА України:

Надії ЧОРНОУС — заступника директора Департаменту — начальника управління місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів, Катерини ГРИВНАМ — начальника відділу місцевих податків і зборів та плати за землю управління місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів Департаменту та Віктора ФІНАШКА — головного державного податкового ревізора-інспектора відділу моніторингу застосування нормативно- правових актів

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 46 / 2004