Мене звільнили з органів внутрішніх справ у 1991 р. у зв'язку з призначенням пенсії. Напередодні звільнення мав звання майора внутрішньо) служби, посада — інспектор пожежної безпеки (служив на атомній електростанції). Нині маю статус — "Ветеран служби МВС", інвалід II групи.

Як буде зроблено перерахунок моєї пенсії? Чи залежить її розмір від названого статусу?

С.Бардіер, м.Сміла Черкаської обл.

Відповідь.

Згідно з Угодою "Про порядок пенсійного забезпечення та державного страхування працівників органів внутрішніх справ держав — учасниць Співдружності Незалежних Держав" пенсійне забезпечення працівників органів внутрішніх справ проводиться на умовах, за нормами і в порядку, встановлених законодавством держави, на території якої вони постійно живуть.

Відповідно до вимог цієї Угоди дописувачу призначено пенсію на підставі Закону України "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб", яким визначено умови, норми і порядок пенсійного забезпечення громадян України. За ст.43 цього Закону види грошового забезпечення, котрі враховуються для нарахування пенсій військовослужбовцям та особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, встановлює Кабінет Міністрів України.

З огляду на це Кабінетом Міністрів України було ухвалено постанову від 17.07.92 р. №393 (зі змінами за постановою Кабінету Міністрів України від 08.01.2000 р. №12), за п.7 якої пенсії обчислюються з таких видів грошового забезпечення: окладу за останньою штатною посадою, обійманою перед звільненням, окладу за військове (спеціальне) звання, процентної надбавки за вислугу років, додаткових видів грошового забезпечення, що надаються щомісяця (надбавка за вчене звання і науковий ступінь, кваліфікацію і умови служби).

На підставі інформації, одержаної з пенсійного відділення ВФРЕ УМВС України в Черкаській області, розмір пенсії дописувача за 26 років вислуги з 1 вересня 2004 р. становить 363 грн. 07 коп., тобто 68% грошового забезпечення:

Разом — 533 грн.93 коп.

Пенсію обчислено відповідно до вимог чинного законодавства. Підвищення пенсії як ветерану органів внутрішніх справ законодавством не передбачено.

Водночас, 15 червня 2004 р. Президент України підписав Закон України №1769-І\/ "Про внесення змін до статті 43 Закону України "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб", за яким пенсії особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам, які мають право на пенсію за цим Законом, та членам їхніх сімей обчислюють з розміру грошового забезпечення за останньою штатною посадою перед звільненням, ураховуючи відповідні оклади за посадою, військовим (спеціальним) званням, відсоток надбавки за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії в розмірах, установлених законодавством.

Цей Закон набирає чинності з 1 січня 2005 р. Згідно з п.2 Прикінцевих положень Закону особи, яким раніше призначено пенсії відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб", мають право на перерахунок пенсій з урахуванням норм цього Закону та виплату 50% перерахованої пенсії з 1 січня 2005 р., а з 1 січня 2006 р. — 100% перерахованої пенсії.

Реалізація цього Закону дасть змогу вирішити проблему диспропорції в розмірах пенсій та забезпечити належний рівень пенсійного забезпечення всіх пенсіонерів незалежно від часу звільнення зі служби.

Нині УМВС України в областях роблять перерахунок усіх раніше призначених пенсій.

На листи наших дописувачів відповідають фахівці міністерств і відомств України

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 46 грудень