1. Чи мають право нараховувати мені зарплату, виходячи із місячної норми часу, а не з фактично відпрацьованого, якщо працюю на 0,5 ставки помічником вихователя і на 0,5 ставки — прибиральницею? Чи маю право на матеріальну допомогу на оздоровлення? Якої тривалості має бути моя відпустка? Чи мають право примусити мене виконувати роботи, що не належать до обов'язків помічника вихователя, прибиральниці?

Т. Сторчак, м. Вознесенськ Миколаївської обл.

Відповідь.

Кількість часу, відпрацьованого працівником, визначають на підставі табеля обліку робочого часу, тому і заробітну плату мають нараховувати, виходячи із зазначених у табелі даних.

Оскільки посада помічника вихователя не належить до категорії педагогічних посад, допомогу на оздоровлення, передбачену ст. 57 Закону України "Про освіту", зазначеним працівникам не виплачують. Відповідно до п.4 постанови Кабінету Міністрів України від 07.02.2001 р. №134 "Про впорядкування умов оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери" керівник установи може надавати працівникам матеріальну допомогу, в тому числі на оздоровлення, сума якої не більша за один посадовий оклад на рік, у межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах.

Відповідно до ст. 6 Закону України "Про відпустки" помічник вихователя має право на відпустку тривалістю не менш як 24 календарні дні за відпрацьований календарний рік.

Перевести працівника з однієї посади на іншу, в тому числі і в межах однієї установи можна лише за згодою працівника, тобто за його особистою заявою.

Якщо певне коло обов'язків передбачено посадовою інструкцією, затвердженою в установленому законом порядку, то ці обов'язки становлять істотні умови праці, на які особа свідомо погоджується під час прийняття на роботу та підписання посадової інструкції.

На листи наших дописувачів відповідають фахівці управлінь освіти і науки державних адміністрацій

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 46 грудень