Який порядок прийняття спеціалістів у міське управління праці та соціального захисту населення, якщо такі спеціалісти будуть утримуватись за рахунок міського центру зайнятості? Ким вважатимуться такі працівники?

О.Іваненко,

м.Першотравневе Миколаївської обл.

Відповідь.

За Законом України "Про державну службу" державна служба — це професійна діяльність осіб, які обіймають посади в державних органах та їхньому апараті щодо практичного виконання завдань і функцій держави та одержують заробітну плату за рахунок державних коштів.

Згідно зі ст.4 цього Закону право на державну службу мають особи, які пройшли в установленому порядку конкурсний добір або за іншою процедурою, передбаченою Кабінетом Міністрів України. Відповідно до ст. 15 прийняття на державну службу на посади III—VII категорій провадиться на конкурсних засадах, крім випадків, коли інше встановлено законами України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.95 р. №423 "Про деякі питання застосування статей 4, 15, 27 Закону України "Про державну службу" визначено, що просування по службі державного службовця, якого зараховано до кадрового резерву чи після стажування, може відбуватися за рішенням керівника відповідного державного органу без конкурсного добору.

Постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.95 р. №694 "Про внесення доповнень.до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 1994 року №423" встановлено, що без конкурсного добору або стажування за рішенням керівника відповідного державного органу можуть прийматися на посади державних службовців лише державні службовці, які перебували на відповідних посадах у державних органах та виконавчих органах рад, у тому числі в тих, що ліквідуються, до ново-створених органів державної виконавчої влади і місцевого самоврядування та спеціалісти в разі переміщення їх у межах одного державного органу на рівнозначну або нижчу посаду.

Прийняття осіб на посади державних службовців без конкурсного добору або стажування є порушенням чинного законодавства про державну службу.

Із запитання незрозуміло, на які саме посади (спеціалістів чи службовців) і з якою метою приймають спеціалістів у міське управління праці та соціального захисту населення.

Оскільки спеціалісти міських управлінь праці та соціального захисту населення є державними службовцями, прийняття осіб на такі посади має провадитися з дотриманням вимог чинного законодавства про державну службу.

М.НІКІТОВА, консультант

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 46 грудень