З 1 листопада 2004 р. збільшено щ посадові оклади державним службовцям. Чи буде перераховано пенсії, призначені відповідно до Закону України "Про державну службу"?

Відповідь.

За ст.37-1 Закону України "Про державну службу" (із змінами) та п.5 постанови Кабінету Міністрів України від 31.05.2000 р. №865 "Про деякі питання вдосконалення визначення розмірів заробітку для обчислення пенсії" в разі підвищення розміру заробітної плати працюючим державним службовцям відповідно роблять перерахунок раніше призначених пенсій з місяця підвищення розміру заробітної плати працюючого державного службовця. Перерахунку підлягають пенсії, призначені з дня набрання чинності Законом України "Про державну службу", виходячи із сум заробітної плати, на які нараховується збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, працюючого державного службовця відповідної посади та рангу на момент виникнення права на перерахунок пенсії.

Згідно із постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.2004 р. №1481 "Про підвищення посадових окладів працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів" з 1 листопада 2004 р. посадові оклади керівних працівників, спеціалістів і службовців апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів, розміри яких затверджено актами Кабінету Міністрів України, зазначеними в переліку до постанови, підвищено на 28% з урахуванням їхнього підвищення відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 06.08.2003 р. №1207 "Про підвищення посадових окладів працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів" і від 02.10.2003 р. №1557 "Про підвищення посадових окладів працівників окремих державних органів та установ". Відповідно з 1 листопада поточного року підлягають перерахунку пенсії, призначені за Законом України "Про державну службу", з дня набрання чинності цим Законом (1 січня 1994 р.).

Порядок обчислення заробітку для перерахунку пенсії визначено постановою Кабінету Міністрів України від 31.05.2000 р. №865 (із змінами і доповненнями), тобто перерахунок пенсій роблять у такому самому порядку, як це було зроблено з 1 вересня 2003 р., а саме:

1.  Пенсіонери, які на момент перерахунку пенсії продовжують працювати на посаді, з якої їм призначено пенсію, для перерахунку подають довідку про заробіток, який вони одержали в листопаді (посадовий оклад, надбавки за ранг і вислугу років, премія, доплата за науковий ступінь, інші надбавки, які їм виплачено);

2.  Пенсіонерам, які на момент перерахунку пенсії не працюють або продовжують працювати на інших посадах, ніж ті, з яких їм призначено пенсію, для перерахунку пенсії потрібно подати довідку про заробітну плату працюючого державного службовця за листопад 2004 р. за тією посадою, з якої їм призначено або перераховано пенсію. При цьому:

Крім зазначеного порядку визначення заробітку, перерахунок пенсії пенсіонерам, які на момент перерахунку пенсії не працюють або продовжують працювати на інших посадах, ніж ті, з яких їм призначено пенсію, може бути зроблено в такому порядку:

У всіх випадках заробіток для перерахунку пенсії не може перевищувати сум заробітної плати, на які нараховується збір на обов'язкове державне пенсійне страхування на момент перерахунку пенсії (відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 07.03.2001 р. №225, з педальними змінами, ця сума становить 2660 грн.).

Перерахунок пенсії буде зроблено з 1 листопада 2004 р. незалежно від того, коли пенсіонером буде подано заяву і довідку про заробіток.

Роз'яснює начальник управління пенсійного забезпечення Міністерства праці та соціальної політики України Н.ШАМБІР

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 46 грудень