Чи буде порушенням ст.12 Закону України "Про державну службу" спільна робота начальника відділу в державному органі і працівниці цього відділу, яка живе і веде спільне господарство з його братом (шлюб не зареєстровано), якщо вони безпосередньо підпорядковані один одному?

А. Пилипченко, с. Володарське Донецької обл.

Відповідь.

Обмеження спільної роботи на державній службі осіб, які безпосередньо підпорядковані або підлеглі особам, котрі є їхніми близькими родичами чи свояками, передбачено ст.12 Закону України "Про державну службу".

Визначаючи коло таких осіб, слід керуватися ст.25-1 КЗпП, за якою близькими родичами чи свояками є батьки, брати, сестри, діти, а також батьки, брати, сестри і діти подружжя.

Відповідно до п.5 ст.30 Закону "Про державну службу" виявлення або виникнення обставин, що перешкоджають перебуванню державного службовця на державній службі (ст. 12 цього Закону), є підставою припинення державної служби.

Зазначені обмеження стосуються лише близьких родичів чи свояків (рідних по крові або шлюбу). Оскільки дописувач не перебуває в таких відносинах зі своєю підлеглою, яка, крім того, не реєструвала шлюб з його братом, а лише живе з ним однією сім'єю, їхня спільна робота на державній службі не підпадає під обмеження ст.12 Закону України "Про державну службу" і не буде порушенням чинного законодавства про державну службу.

М.НІКІТОВА, консультант

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 47 грудень