Які пільги та гарантії надаються працюючим неповнолітнім?

Згідно зі ст. 188 КЗпП не допускається прийняття на роботу осіб молодше 16-ти років. Однак за згодою батьків або осіб, які їх замінюють, можуть як виняток прийматися на роботу неповнолітні, що досягли 15 років.

Неповнолітніх приймають на роботу лише після попереднього медичного огляду. Трудовий договір із ними укладають обов'язково в письмовій формі, випробування не встановлюють.

Для працівників віком від 16 до 18 років скорочено тривалість робочого часу до 36 годин на тиждень, для осіб віком від 15-ти до 16-ти років — 24 години на тиждень. Заробітна плата неповнолітніх при скороченій тривалості роботи виплачується у такому самому розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній щоденній тривалості робочого часу, а якщо неповнолітні працюють на відрядних роботах, зарплату їм нараховують за відрядними розцінками, встановленими для дорослих працівників, з доплатою" за тарифною ставкою за час, на який тривалість їх щоденної роботи скорочується. Для неповнолітніх норми виробітку встановлюють виходячи з норм виробітку для дорослих працівників, пропорційно скороченому робочому часу для осіб, які не досягли вісімнадцяти років.

Тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу, передбаченої для соб відповідного віку. Працю учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних закладів, які працюють у вільний від навчання час, оплачують пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку. Підприємства можуть встановлювати учням доплати до заробітної плати.

Заборонено тимчасове переведення на іншу роботу неповнолітніх без їхньої згоди. Заборона дійсна навіть тоді, коли у власника або уповноваженого ним органу є право перевести працівника строком до одного місяця на іншу безпечну для його здоров'я, але не обумовлену трудовим договором роботу, без згоди працівника (ч. 2 ст. 33 КЗпП).

Не можна залучати неповнолітніх до підземних робіт, а також до важких робіт і робіт зі шкідливими або небезпечними умовами праці.

Не дозволяється залучати неповнолітніх до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми, затверджені наказом МОЗ Ук'раїни від 22.03.1996 р. № 59.

Особам віком до вісімнадцяти років надають щорічну основну відпустку тривалістю 31 календарний день. За бажанням неповнолітнього йому надають щорічну відпуску повної тривалості до настання шестимісячного терміну безперервної роботи в перший рік роботи на даному підприємстві у зручний для нього час.

Особам віком до вісімнадцяти років заміна всіх видів відпусток грошовою компенсацією не допускається (навіть при звільненні вони мають їх використати і лише після цього їх звільняють).

Працівників молодше вісімнадцяти років звільняють з ініціативи власника або уповноваженого ним органу тільки за згодою районної (міської) комісії у справах неповнолітніх (крім того, має бути дотримано загальний порядок звільнення). При цьому звільнення не припустимо без працевлаштування і допускається лише у виняткових випадках з таких підстав:

Батьки, усиновителі і піклувальники неповнолітнього, а також державні органи та службові особи, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю, мають право вимагати розірвання трудового договору з неповнолітнім (у тому числі й строкового), коли продовження його загрожує здоров'ю неповнолітнього або порушує його законні інтереси.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 47/2004