Чи є обов'язковим для пенсіонерів перерахунок пенсії з урахуванням унесених до законодавства змін з 1 січня 2004 р.? Чи можна зробити перерахунок пенсії із заробітку за два роки роботи за контрактом після призначення наукової пенсії? М.Грозь, м.Львів

Відповідь.

З 1 січня 2004 р. набрав чинності Закон "Про внесення змін до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", за яким змінено порядок обчислення наукових пенсій. Зокрема, передбачено, що пенсія науковим (науково-педагогічним) працівникам обчислюється із заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника за період, визначений ст.40 "Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", а саме: за будь-які 60 календарних місяців наукового стажу поспіль до 1 липня 2000 р., незалежно від перерв, та за весь період наукового стажу з 1 липня 2000 р.

Законом передбачено, що його норми поширюються також на пенсіонерів з-поміж наукових працівників, яким пенсію призначено до набрання ним чинності. Тобто пенсіонери, яким наукову пенсію призначено за раніше чинним законодавством, також можуть скористатися новим Законом. Це їхнє право, і виявити своє бажання пенсіонери можуть, лише подавши відповідну заяву до органів Пенсійного фонду та, за потребою, додаткові документи згідно з новим Законом.

Що стосується перерахунку пенсії із заробітку за два роки роботи після призначення наукової пенсії, то цю норму збережено і після внесення змін до Закону.

Пенсіонери, які після призначення наукової пенсії пропрацювали за контрактом не менш як два роки на наукових посадах, мають право на перерахунок пенсії з урахуванням заробітку за цей період. Проте за раніше чинним Законом такий перерахунок робився із заробітку за два роки роботи після призначення пенсії, а після внесення змін — із заробітку за період, визначений ст.40 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", а саме: за будь-які 60 календарних місяців наукового стажу поспіль до 1 липня 2000 р., незалежно від перерв, та за весь період наукового стажу з 1 липня 2000 р.

Роз'яснює начальник управління пенсійного забезпечення Міністерства праці та соціальної політики України Н.ШАМБІР

"ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА" № 48 грудень