НЕПРИБУТКОВИЙ ПРИБУТОК


Як правильно визначити, звільнений отриманий неприбутковою установою (організацією) доход від оподаткування чи підлягає оподаткуванню на загальних підставах?


Установи і організації, що згідно зі статутними документами відносяться до неприбуткових організацій, можуть здійснювати діяльність з надання благодійної допомоги, просвітніх, культурних, наукових, освітніх та інших подібних послуг для суспільного самозабезпечення громадян. Водночас неприбуткові установи (організації) можуть здійснювати й інші види діяльності, вичерпний перелік яких наводиться у статутних документах, укладених на підставі норм відповідних законів про неприбуткові установи (організації). Закони, згідно з якими створюються неприбуткові організації, встановлюють певні обмеження діяльності таких організацій. Так, Законом "Про об'єднання громадян" встановлено, що громадські організації (об'єднання громадян) створюються для задоволення та захисту своїх законних соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних, спортивних та інших інтересів, основною метою їхньої діяльності не є отримання прибутку (статті 1 і З Закону). Крім того, з метою виконання статутних завдань та цілей зареєстровані об'єднання громадян можуть здійснювати необхідну господарську та іншу комерційну діяльність шляхом створення госпрозрахункових установ і організацій зі статусом юридичної особи, а також шляхом створення підприємств (ст. 24 Закону). Отже, виробнича діяльність не може передбачатися у статутних документах неприбуткової організації.

Разом з тим, якщо неприбуткова установа (організація) не може використати майно, що надійшло до неї безоплатно або у вигляді добровільних пожертвувань, безпосередньо для цілей, передбачених статутними документами, то можливе відчуження безоплатно отриманого майна. Установам і організаціям, яким надається статус неприбуткових, не заборонено продаж майна, що перебуває у власності такої установи (організації), але відповідно до положень п. 1.31 ст. 1 цього Закону така операція вважається продажем товарів, і тому доходи від її проведення не звільняються від оподаткування. У разі продажу отриманого безоплатного майна вся сума виручки вважається "сумою доходів з інших джерел, що підлягає оподаткуванню". Але під час еквівалентного обміну такого майна на інші товари, які можуть бути використані для потреб статутної діяльності, доходи з метою оподаткування не визначаються. Отже, для визначення, чи є отриманий неприбутковою організацією дохід звільненим від оподаткування, треба визначити вид конкретної неприбуткової організації і порівняти отриманий нею дохід з переліком доходів, звільнених від оподаткування, для такої неприбуткової організації (пп. 7.11.2. - 7.11.7. п. 7.11. ст. 7 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств"). Доходи, отримані неприбутковою організацією з інших джерел, ніж визначені відповідним підпунктом п. 7.11 ст. 7 Закону, зменшені на суму витрат, пов'язаних з їхнім одержанням, обкладаються податком на прибуток. До того ж неприбутковим організаціям та установам необхідно вести податковий облік доходів та витрат, що не обкладаються податком, окремо від доходів та витрат, що не звільняються від оподаткування.

Сторінку підготувала Наталія МЕЩЕРЯКОВА

Юридичний вісник України № 5 (5 - 11 лютого 2005 року)