ОРЕНДА ПРИМІЩЕННЯ


Підприємство надає частину торгового приміщення в оренду понад 1 рік. Які вимоги до форми такого договору пред'являє чинне законодавство?


Стаття 793 Цивільного кодексу (далі — ЦК) передбачає укладення договору найму приміщення (окремої частини будівлі або іншої капітальної споруди) у письмовій формі, а якщо такий договір укладається строком на 1 рік і більше, то є обов'язковим його нотаріальне посвідчення. А стаття 794 ЦК передбачає ще й державну реєстрацію такого договору найму.

Відповідно до Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої наказом Міністерства юстиції 03.03.2004 р. № 20/5, договори найму або позички будівлі, іншої капітальної споруди (їх окремих частин) строком на один рік і більше підлягають обов'язковому нотаріальному посвідченню за місцезнаходженням зазначеного майна

(п. 105). При посвідченні договорів найму або позички будівлі, іншої капітальної споруди (їх окремих частин) нотаріус роз'яснює сторонам необхідність їх державної реєстрації у відповідних органах, про що робиться відповідна відмітка в тексті посвідчу вального напису (п. 106). Відповідно до п. 107 цієї Інструкції при посвідченні договору про найм або позичку будівель, інших споруд (їх частин), належних юридичним особам на праві власності, нотаріус вимагає витяг з Реєстру прав власності на нерухоме майно в населених пунктах, де органи Бюро технічної інвентаризації не підключені до Реєстру прав власності, довідку-характеристику Бюро технічної інвентаризації, а в місцевостях, де інвентаризація не проведена, — довідку відповідного органу місцевого самоврядування і, для огляду, правовстановлювальний документ про належність

наймодавцю майна, що здається в найм. Згідно із Законом "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" договір про оренду "строком більше одного року є підставою для державної реєстрації прав, що посвідчують виникнення, перехід, припинення речових прав на нерухоме майно, обмежень цих прав (ст. 19). Державна реєстрація прав проводиться місцевими органами державної реєстрації прав виключно за місцем знаходження нерухомого майна.

Сторінку підготувала Наталія МЕЩЕРЯКОВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 6 від 12 - 18 лютого 2005 року;