ОДНА ПІЛЬГА НА ВСІХ


У родині яка проживає спільно в одній квартирі, є учасник війни. Як поширюється його пільга зі сплати за газ на членів сімї ?


Статтею 74 Закону "Про Державний бюджет України на 2005 рік" від 23.12.2004 р. встановлено, що до членів сім'ї пільговика при наданні пільг належать: дружина (чоловік), їхні неповнолітні діти (до 18 років); неодружені повнолітні діти, які визнані інвалідами з дитинства І та II групи або інвалідами І групи; особа, яка проживає разом з інвалідом війни І групи та доглядає за ним за умови, що інвалід війни не перебуває у шлюбі; непрацездатні батьки; особа, яка знаходиться під опікою або піклуванням громадянина, що має право на пільги, та проживає разом з ним.

Закон "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" дещо по-іншому врегульовує поширення пільг на членів сім'ї пільговика—учасника війни. Зокрема, встановлена п. 4 ст. 14 Закону 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) застосовується в межах 21 кв. метра загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає у жилому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати (тобто на самого пільговика учасника війни), та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю. А встановлена п. 5 ст. 14 Закону 50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) встановлюється в межах середніх норм споживання, встановлених законодавством (постанова Кабінету Міністрів України "Про встановлення норм користування житлово-комунальними послугами громадянами, які мають пільги щодо їх оплати" в редакції від 31.12.2004 p.). Причому площа житла, на яку надається знижка, при розрахунках плати за опалення становить 21 кв. метр опалювальної площі на кожну особу, яка

постійно проживає у жилому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю. Для сімей, що складаються лише з непрацездатних осіб, надається 50-відсоткова знижка за користування газом для опалювання житла на подвійний розмір нормативної опалювальної площі (42 кв. метри на кожну особу, яка має право на знижку плати, та додатково 21 кв. метр на сім'ю).

Пільги щодо плати за житло, комунальні послуги та паливо, передбачені пп. 4—6 ст. 14, надаються учасникам війни та членам їх сімей, що проживають разом з ними, незалежно від виду житла чи форми власності на нього. Площа житла, на яку нараховується 50-про-центна знижка плати, передбачена пп. 4 і 5 ч. 1 ст. 14, визначається в максимально можливому розмірі в межах загальної площі жилого приміщення (будинку) згідно з нормами користування (споживання), встановленими цими пунктами, незалежно від наявності в складі сім'ї осіб, які не мають права на знижку плати.

Але слід звернути увагу на те, що послуги з газопостачання надаються споживачеві на підставі укладеного між ним та газопостачальною (газотранспортною) організацією договору про надання послуг з газопостачання, типова форма якого затверджена Національною комісією регулювання електроенергетики України. Згідно із Правилами надання населенню послуг з газопостачання, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 9.12.1999 р. № 2246, договір на постачання природного газу повинен укладатися з власником жилого приміщення або згідно зі статтею 61 Житлового кодексу, з наймачем-громадянином, на ім'я якого видано "ордер на жиле приміщення. Якщо споживач відповідно до законодавства має пільги з оплати природного або скрапленого газу, в договорі робиться відповідна позначка. У разі отримання права на пільги з оплати природного або скрапленого газу

споживач повинен звернутися до газопостачальної організації з письмовою заявою та документами, що підтверджують його право на пільги. Відповідно до п. 7 Типового договору споживач зобов'язується у разі користування пільгами надавати газопостачальнику щороку документи, що підтверджують наявність пільг. Можна зробити висновок, що Національна комісія регулювання електроенергетики України визнає право на пільги зі сплати за газ лише тих осіб, які є стороною договору на постачання природного газу — власника жилого приміщення або громадянина, на ім'я якого виданий ордер (причому у листі № 05-39-13/173 від 22.01.2001 р. НКРЕ зазначає, що "при укладенні угоди зі споживачем на постачання природного газу в договорі зазначається адреса споживача, тому при укладанні даної угоди наявність прописки не є обов'язковою", що, фактично, суперечить вищенаведеній нормі Правил надання населенню послуг з газопостачання). Це значно звужує право пільговика—учасника війни на реалізацію зазначеної в Законі "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" знижки з оплати за газ. Отже, логічним та таким, що не суперечить чинному законодавству, є висновок, що для виникнення права укласти угоду на постачання природного газу та користування пільгами учасник війни має бути у правовому зв'язку із приміщенням, в якому проживає, та сплачувати за комунальні послуги.

Сторінку підготувала Наталія МЕЩЕРЯКОВА

Юридичний вісник України № 15 (16 - 22 квітня 2005 року)