Чи має право мати продати квартиру, що належить їй за правом власності, якщо в ній живуть її чоловік і діти, без їх на те згоди?

Відповідно до ст. 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Згідно зі ст. 156 Житлового кодексу України (далі — ЖК) члени сім'ї власника житлового будинку (квартири), які живуть разом з ним у будинку (квартирі), що йому належить, користуються житловим приміщенням нарівні з власником будинку (квартири), якщо під час їх вселення не було іншої угоди про порядок користування цим приміщенням. До членів сім'ї власника будинку (квартири) належать особи, зазначені в ч. 2 ст. 64 ЖК (дружина власника, їхні діти і батьки). Припинення сімейних відносин з власником будинку (квартири) не позбавляє їх права користуватися займаним приміщенням.

За ст. 18 Закону України «Про охорону дитинства» діти — члени сім'ї наймача або власника житлового приміщення мають право користуватися займаним приміщенням нарівні з власником або наймачем. Органи опіки та піклування зобов'язані контролювати за додержанням батьками або особами, котрі їх замінюють, майнові і житлові права дітей під час відчуження житлових приміщень та купівлі нового житла.

Батьки або особи, які їх замінюють, не мають права без дозволу органів опіки і піклування укладати договори, що підлягають нотаріальному посвідченню або спеціальній реєстрації, відмовлятися від належних дитині майнових прав, робити розподіл, обмін, відчуження житла, зобов'язуватися від імені дитини порукою, видавати письмові зобов'язання (ст. 17 зазначеного вище Закону).

Матеріал підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 19/2005