ЗМІНА ПРІЗВИЩА, ІМЕНІ ТА ПО БАТЬКОВІ

Упродовж минулого року в Чернівецькій області відділами реєстрації актів цивільного стану Територіальних управлінь юстиції зареєстровано близько 32 тисяч актів громадянського стану. З них стосовно зміни прізвища, імені та по батькові — 754 акти, що на 107 більше, ніж у 2003 році.

Відповідно до Сімейного кодексу України1 та Закону України "Про органи реєстрації актів громадянського стану", зміна прізвища, імені та по батькові підлягає державній реєстрації в органах реєстрації актів цивільного стану.

Норми Цивільного кодексу України чітко визначають поняття імені: "Ім'я фізичної особи, яка є громадянином України, складається із прізвища, власного імені та по батькові".

Порядок розгляду клопотань про зміну імені регулюється Правилами реєстрації актів цивільного стану в Україні, затвердженими наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року.

Реєстрація зміни прізвища та імені громадян України провадиться за їх власною заявою відділом реєстрації актів цивільного стану за місцем їх постійного проживання.

Зміна прізвища та імені фізичними особами, які є громадянами України, дозволяється після досягнення ними 16-річного віку. За згодою батьків або одного з них, з ким проживає особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право змінити своє прізвище та ім'я. А по батькові фізичної особи може бути змінено тільки у разі зміни її батьком свого власного імені. Отже, якщо батько змінив своє ім'я, змінюється і по батькові у неповнолітніх дітей. (Дитині, яка досягла чотирнадцяти років, воно змінюється за її згодою). У повнолітніх дітей по батькові змінюється за їх письмовим зверненням до відділу реєстрації актів цивільного стану за їх місцем проживання. Громадяни, які вирішили змінити своє прізвище або ім'я, при поданні заяви повинні представити паспорт, а також квитанцію про сплату державного мита.

До заяви про зміну прізвища або імені додаються:

·        свідоцтво про народження заявника;

·        свідоцтво про шлюб (якщо заявник перебуває у шлюбі);

·        свідоцтво про розірвання шлюбу (якщо шлюб розірвано);

·        свідоцтво про народження неповнолітніх дітей; фотокартка.

Якщо фізична особа бажає змінити по батькові, то до вищезазначених документів обов'язково повинен бути доданий документ, що підтверджує зміну власного імені батька.

Працівники відділу реєстрації актів цивільного стану звіряють вказані у клопотанні відомості з документами заявника та попереджають його про адміністративну відповідальність за повідомлення неправдивих відомостей і роз'яснюють наслідки, пов'язані зі зміною імені, зокрема про необхідність обміну паспорта та інших документів.

Зібрані документи надсилаються до органів внутрішніх справ за місцем проживання заявника для встановлення особи заявника та запобігання можливості використання зміни імені з метою ухилення від слідства, суду, виплати аліментів або іншою корисливою метою.

Розгляд клопотань про зміну прізвища або імені розглядається у тримісячний термін з дня подачі заяви. Реєстрація зміни провадиться відділом, який задовольнив клопотання. Заявникові надсилається повідомлення про те, що він повинен упродовж трьох місяців зареєструвати зміну прізвища або імені. У разі порушення цього терміну без поважних причин, дозвіл на зміну прізвища або імені втрачає силу. Повторне клопотання може бути прийнято через рік.

Після реєстрації зміни прізвища або імені працівник відділу реєстрації актів цивільного стану на першій сторінці паспорта заявника проставляє штамп з відміткою про те, що паспорт підлягає обміну впродовж місячного строку.

На підставі складеного актового запису про зміну прізвища або імені вносяться необхідні зміни до актових записів цивільного стану заявника і його неповнолітніх дітей та видається повторне свідоцтво з новими даними.

Зміни щодо даних про батьків в актових записах про народження повнолітніх дітей заявника вносяться у разі їх письмового клопотання про це.

Видані раніше свідоцтва вилучаються і знищуються.

Якщо актові записи, у які необхідно внести дані, пов'язані з реєстрацією зміни імені, містяться в інших органах реєстрації актів цивільного стану України, то за їхнім місцем знаходження протягом десяти днів надсилаються повідомлення про внесення відповідних змін. Після внесення змін нове свідоцтво надсилається до відділу РАЦСу для вручення заявнику за місцем проживання.

Про проведену зміну прізвища або імені призовника чи військовозобов'язаного відділ реєстрації актів цивільного стану в семиденний строк

надсилає повідомлення до районного (міського) військового комісаріату, у якому він перебуває на обліку, а також до відділу внутрішніх справ за місцем проживання заявника.

Наостанок хочеться повідомити таке. У 2004 році найпоширенішими іменами, якими на Буковині батьки при реєстрації народження називали хлопчиків, були — Олександр, Максим, Владислав, Андрій, Іван, Микола, Михайло, Василь, Степан, Дмитро.

Малопоширені та неординарні — Ігор, Віталій, Леонід, Сергій, Девід, Ждан, Гейт, Пітер, Даніель, Владуц, Тулай, Армен, Навін, Марк, Рувим, Майк, Брайн, Рубен, Фіб, Іван-Ван-дам, Кодрян, Афіл, Семі.

Найпоширенішими іменами серед дівчаток були: Олександра, Анастасія, Катерина, Анна, Наталія, Тетяна.

Малопоширені та неординарні — Марія, Світлана, Людмила, Валентина, Ольга, Ділара, Мілагрес, Ема-Табіта, Едіта-Сунаміта, Марі-Крістіна, Евелі-на, Іулія, Шехла, Андес, Можеда, Дая-на, Олена-Лейла, Меріам, Вікторія-Ра-фаела, Анна-Ванесса, Ангеліна-Марія, Лілія-Христина, Шеран, Вірсавія, Са-біна, Суламіта, Есфірь, Софія-Алек-сандра, Бенедета, Селіна, Маріонела, Кателіна, Андре-Северіна, Віола, Дарі-яна, Романа, Естера, Патрісія, Делія, Сюзана, Есмеральда, Лорідана, Ніко-лєта, Кателін, Петрунела, Марія-Міра-бела.

Алла РУЛЯКОВА, заступник начальника управління Чернівецького обласного управління юстиції — начальник відділу реєстрації актів цивільного стану

Юридичний вісник України № 22 (4 - 10 червня 2005 року)