ОСКАРЖЕННЯ ДІЙ СУДДІ


Що робити, коли суддя не дає можливості сторонам у справі ознайомитись із матеріалами судової справи? Чи можна оскаржити дії судді до територіальної кваліфікаційної комісії суддів?


Цивільний процесуальний кодекс (далі — ЦПК) у ст. 99 зазначає право осіб, які беруть участь у справі (згідно зі ст. 98 це — сторони, треті особи, представники сторін та третіх осіб тощо), мають право знайомитися з матеріалами справи, робити з них витяги, одержувати копії рішень, ухвал, постанов і інших документів, що є у справі, та користуватись іншими процесуальними правами. Тож цілком законним є право особи, чиї процесуальні права порушено, відновити їх у встановленому законом порядку. Проте слід звернути увагу, що Судова колегія в цивільних справах Верховного Суду в ухвалі від 21.04.1999 р. зазначає, що оскарження їх до суду першої інстанції порушувало б конституційний принцип незалежності суддів і заборону втручання у вирішення справи належним судом (згідно зі статтями 126, 129 Конституції судді при здійсненні правосуддя незалежні й підкоряються лише закону; вплив на них у будь-який спосіб забороняється).

Що стосується притягнення судді до дисциплінарної відповідальності, то її підставою відповідно до ст. 31 Закону "Про статус судців" є вчинення дисциплінарного проступку, зокрема порушення законодавства при розгляді судових справ (саме той випадок, з яким звернувся дописувач). Але відповідно до ст. 34 того ж Закону підставами для порушення дисциплінарного провадження щодо судді можуть бути подання Міністерства юстиції України та його органів на місцях за наслідками перевірки заяв і повідомлень громадян та подання голови відповідного суду, посадових осіб державних органів, установ, організацій, органів місцевого самоврядування. Тож скаргу на дії судді, що порушують процесуальні права особи, слід подавати до вищезазначених органів.

До того ж відповідно до ст. 31 Закону "Про статус суддів" судця, рішення якого було скасовано або змінено, може бурі притягнутий і до дисциплінарної відповідальності, якщо під час розгляду справи суддею було допущено умисне порушення закону чи несумлінність, що потягла за собою істотні наслідки.

Сторінку підготувала Наталія МЕЩЕРЯКОВА

Юридичний вісник України 26 (2 - 8 липня 2005 року)