ПОРЯДОК ВИКЛЮЧЕННЯ УЧАСНИКА ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ


Один з учасників товариства ж і постійно не з'являється на збори учасників товариства та не виконує рішення зборів учасників, внаслідок чого дестабілізує роботу підприємства. Як можна виключити такого учасника зі складу учасників? Чи необхідно повертати йому його внесок до статутного фонду?


Як зазначається у ст. 64 Закону "Про господарські товариства" (далі — Закон) учасника товариства з обмеженою відповідальністю, який систематично не виконує або неналежним чином виконує обов'язки або перешкоджає своїми діями досягненню цілей товариства, може бути виключено з товариства на основі рішення, за яке проголосували учасники, що володіють у сукупності більш як 50 відсотками загальної кількості голосів учасників товариства. При цьому цей учасник (його представник) у голосуванні участі не бере.

Відповідно до ст. 58 Закону та ст. 145 Цивільного кодексу України (далі — ЦК) вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є збори учасників. Саме до компетенції зборів учасників належить питання виключення учасника з товариства (ст. 59 Закону, ст. 145 ЦК). До виключної компетенції загальних зборів учасників належить вирішення питання про виключення учасника товариства. Оскільки така компетенція є виключною, суд не має права виносити рішення стосовно виключення учасника з ТОВ, оскільки це буде вважатись втручанням в діяльність підприємства, так як дане питання може бути вирішене лише на зборах учасників. У судовому порядку може бути розглянуте лише питання щодо правомірності чи неправомірності рішення зборів учасників про виключення учасника з товариства і (або) його скасування.

Згідно зі ст. 54 Закону при виході учасника з товариства з обмеженою відповідальністю йому виплачується вартість частини майна товариства, пропорційна його частці у статутному фонді. Виплата провадиться після затвердження звіту за рік, в якому він вийшов з товариства, і в строк до 12 місяців з дня виходу. На вимогу учасника та за згодою товариства вклад може бути повернуто повністю або частково в натуральній формі.

Учаснику, який вибув, виплачується належна йому частка прибутку, одержаного товариством в даному році до моменту його виходу. Майно, передане учасником товариству тільки в користування, повертається в натуральній формі без винагороди.

Тому, в будь-якому випадку учаснику товариства, якого виключили зі складу учасників товариства, повинна бути виплачена вартість частини майна товариства, пропорційна його частці у статутному фонді, та частина прибутку. Цю частку не можна передавати ні за рішенням зборів учасників, ні за рішенням суду іншому учаснику.

Сторінку підготувало Ірина ДИБА

Юридичний вісник України № 29 (23 - 29 липня 2005 року)