ПІЛЬГИ ПРИ КОРИСТУВАННІ ПРИРОДНИМ ГАЗОМ


Який порядок надання пільг при користуванні природним газом мешканцями сільської місцевості працівникам освіти та охорони здоров'я? Як надаються пільги родині, в якій декілька пільговиків?


Відповіді на запитання дописувачів надав генеральний директор ДК "Газ України" О. Болкісєв (лист № 10078/22 від 15.06.2005 p.).

Відповідно до ч. 4 ст. 57 Закону "Про освіту" педагогічним працівникам, які працюють у сільській місцевості і селищах міського типу, а також пенсіонерам, які раніше працювали педагогічними працівниками в цих населених пунктах і проживають у них, держава відповідно до чинного законодавства забезпечує безплатне користування житлом з опаленням і освітленням у межах встановлених норм.

Згідно зі ст. 29 Основ законодавства України про культуру працівники культури, які працюють у сільській місцевості, селищах міського типу, безплатно користуються житлом, опаленням і освітленням відповідно до законодавства.

Статтею 77 Основ законодавства України про охорону здоров'я передбачено, що медичні та фармацевтичні працівники, хто проживає в сільській місцевості, мають право на безплатно користування квартирою з опаленням і освітленням.

Відповідно до Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (з наступними змінами та доповненнями) ветеранам війни надаються пільги в вигляді відповідної знижки плати за користування комунальними послугами, у тому числі газом, у межах середніх норм споживання.

З метою забезпечення єдиного державного обліку фізичних осіб, які мають право на пільги згідно із законами України, постановою Кабінету Міністрів України від 29.01.03 р. № 117 запроваджений Єдиний державний автоматизований реєстр та затверджено положення про нього.

Пунктом 6 зазначеного Положення встановлено, що пільговик, який має право на конкретну пільгу згідно з кількома законами України, включається до Реєстру як пільговик, що користується цією пільгою згідно з одним законом України за його вибором.

У разі коли фізична особа, яка має і використовує право на пільга на підставі одного із законів України, використовує також своє право на інші пільги як член сім'ї пільговика, який має право на пільги згідно з іншими законами, ця фізична особа включається до Реєстру також як член сім'ї пільговика.

У разі коли у складі сім'ї пільговика відбулися зміни, що потребують коригування включеної до Реєстру інформації, він повідомляє про це уповноважений орган.

Згідно з абзацом першим п. 5 Положення для включення до Реєстру інформації про пільговика він подає уповноваженому органу довідку про склад сім'ї, копії документів, що підтверджують право пільговика та членів його сім'ї на пільги (з пред'явленням оригіналів цих документів), копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера у Державному реєстрі фізичних осіб—платників податків та інших обов'язкових платежів, пред'являє паспорт та надає інформацію про послуги, щодо отримання яких він має пільги та реально ними користується.

У сільській місцевості пільговик подає зазначені документи (копії документів), пред'являє оригінали документів та паспорт, а також надає інформацію виконавчому органу сільської, селищної ради. Виконавчий орган приймає подані документи (копії документів), перевіряє відповідність поданої копії документа, що підтверджує право на пільги, його оригіналу, фіксує надану інформацію та реквізити паспорта пільговика і передає їх відповідному уповноваженому органу.

Відповідно до п. 2 Правил надання населенню послуг з газопостачання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.99 р. № 2246, об'єктом споживача є територіально відокремлена газифікована споруда (жилий будинок, квартира, майстерня тощо), що належить споживачеві на правах власності або користування.

Якщо у помешканні, як зазначається у листі, проживає декілька сімей, однак на надання послуг з газопостачання відкрито один особовий рахунок, то пільга за споживання природного газу надається тому пільговику, на якого відкрито особовий рахунок. Всі інші мешканці даного опалювального приміщення користуються пільгою як члени сім'ї цього пільговика. Якщо споруда перебуває в установленому порядку у власності двох та більше самостійних господарств, на кожне господарство відкривається окремий особовий рахунок і опалювальна площа вважається загальною (комунальною), за яку кожна сім'я буде сплачувати окремо з урахуванням передбачених законом пільг.

Також зазначаємо, що п. З вищевказаного Положення облік пільговиків шляхом формування на кожного пільговика персональної облікової картки, надання консультацій пільговикам, а також підприємствам та організаціям, що надають послуги, покладено на Управління праці та соціального захисту населення районних, районних у містах Києві та Севастополі держадміністрацій, структурні підрозділи з питань праці та соціального захисту населення виконавчих органів міських рад (уповноважені органи).

Сторінку підготувало Наталія МЕЩЕРЯКОВА

Юридичний вісник України № 32 (13 - 19 серпня 2005 року)