За яких обставин адміністрація має право відкликати працівника з відпустки?

Відкликання працівника зі щорічної відпустки згідно зі ст. 79 ЗКпП і ст. 12 Закону України «Про відпустки» (далі — Закон) допускається за його згодою лише для відведення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства, установи, організації та в інших випадках, передбачених законодавством. При цьому поділ щорічної відпустки на частини будь-якої тривалості допускається на вимогу працівника за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше як 14 календарних днів (ст. 79 КЗпП і ст. 12 Закону). Крім того, слід врахувати норми ст. 11 Закону: якщо причини, котрі зумовили перенесення відпустки на інший період, настали під час її використання, то не використана частина відпустки надається після закінчення дії причин, які її перервали, або за згодою сторін переноситься на інший період. Перенесення можливе тільки за письмовою згодою працівника і за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) або іншим уповноваженим органом.

У разі відкликання працівника з відпустки його працю оплачують з урахуванням суми, що була нарахована на оплату невикористаної частини відпустки. Тому в разі відкликання працівника з відпустки видані йому відпускні не утримуються. Сума враховується при розрахунку заробітної плати за відпрацьований час. Надалі при наданні працівникові невикористаної частини відпустки йому слід нарахувати і виплатити відпускні на загальних підставах.

Якщо працівника відкликано з відпустки з будь-яких інших причин, то на керівника підприємства може бути покладена адміністративна відповідальність за порушення трудового законодавства. Згідно зі ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення в таких випадках до керівника підприємства застосовується адміністративний штраф (255— 850 грн).

Відкликання працівника з відпустки оформляється наказом по підприємству, у якому має бути зазначено причини відкликання, період, на який переноситься невикористана частина відпустки, і підстави для відкликання (доповідна записка безпосереднього керівника і згода працівника).

Після оформлення наказу працівник, якого відкликають з відпустки, має ознайомитися з цим наказом.

Матеріал підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 29/2005